09/02/16 05:10
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата с публичен регистър за членство в тайни организации

 

Предложението на Цацаров ще бъде разгледано на заседание на колегията на ВСС на 14 септември

Главният прокурор Сотир Цацаров предлага приемането на правила за водене на централен публичен регистър на декларациите за членство на магистрати в тайни организации и съюзи. Това е записано в дневния ред на първото заседание след съдебната ваканция на прокурорската колегия на ВСС, което е насрочено за 14 септември.

С последните промени в Закона за съдебната власт, които влязоха в сила преди месец, съдиите, прокурорите, следователите, членовете на ВСС, главният съдебен инспектор и инспекторите от ИВСС в едномесечен срок от встъпване в длъжност са длъжни да подават пред съответната колегия на ВСС декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения.Законът задължава колегиите на ВСС да водят централен публичен регистър на тези декларации.

На извънредно заседание в средата на август пленумът на ВСС прие образец на декларация, която магистратите трябва да попълват, за да декларират членствата си в тайни и явни организации.

Поправката в съдебния закон бе заради свързаността на магистрати със съсловни организации като Съюза на съдиите в България, който твърди, че представлява цялата общност, а всъщност в него членуват едва малка част от блюстителите на закона. Покрай този текст бе прието да се декларира и принадлежност към тайни организации или общества. Декларирането обаче не представлява невъзможност съответният магистрат да заема длъжността, приеха депутатите. Ако все пак се констатира несъвместимост, то Комисията по професионална етика на ВСС ще има право да изготви мотивирано заключение след извършена проверка и да го изпрати на съответната колегия на ВСС, за да се вземе решение дали магистратът може да бъде санкциониран.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване