09/03/16 07:18
(http://www.klassa.bg/)

Образованието ни се управлява от Фондация „Америка за България”

 

Само за три дни над 150 000 българи са изтеглили от интернет или поръчали по пощата учебника по Родинознание

 

 

Костадин Костадинов, историк, автор на алтернативния Учебник по Родинознание

Костадин Костадинов е роден на 1 април 1979 година във Варна. Завършва магистратура по Балканистика през 2002 година и по Право през 2011 година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Той е директор на Регионалния исторически музей в Добрич и инициатор за създаването на учебник по Родинознание, изцяло базиран на историческата истина.

Помагалото, което е от 1. до 4. клас, предизвика огромен интерес сред учители и родители. Разпространява се напълно безплатно и може да бъде изтеглено свободно от интернет. Печатната версия е издадена само в 5000 броя и е изцяло финансирана от дарения.

Не претендирам, че измислям топлата вода, но смятам, че историята не трябва да бъде фалшифицирана”, заяви пред „Земя” историкът, решил да възроди българското Родинознание. Вижте какво още ни разказа Костадин Костадинов.

-Г-н Костадинов, как се роди идеята за Учебника по Родинознание?

-Роди се от безсилието, което изпитах, когато се сблъсках няколко поредни пъти с антибългарската държавна машина.

Преди 2 години и половина за първи път видях какво пише в учебниците по т. нар предмет „Човекът и обществото”, който замести Родинознанието.

Видях и по какъв начин се промиват мозъците на нашите деца в училище, където ги възпитават във всичко друго, но не и в български дух. На практика в учебниците не става ясно кои са нашите деца и в каква държава живеят.

Срещнах се с трима министри на образованието от три поредни правителства.

В правителството на Бойко Борисов, в служебното правителство на Марин Райков и в това на Пламен Орешарски.

По време на срещите те или казваха, че от тях нищо не зависи, или обещаваха неща, които впоследствие не изпълняваха.

След това организирах протести пред Регионалните инспекторати по образованието, писах статии, но единственото, което постигнах, е да двигна шум по медиите. Нищо не се промени. Учебниците останаха същите, а отровата продължи да се излива в главите на децата ни.

Аз съм историк и това, което можех да направя за собствените си деца, е да ги обучавам така, както мен са ме обучавали навремето.

Не претендирам, че измислям топлата вода, но смятам, че историята не трябва да бъде фалшифицирана.

Освен това тя трябва да бъде преподавана по начин, който да накара детето да се влюби в нея. То трябва да обича историята и собствения си народ, а не да я възприема като досаден и скучен предмет, по който просто трябва да изкара някаква оценка.

Поради това реших, че трябва да поема ангажимент не само към своите деца, а към всички българчета.

Така в началото на годината подех тази нициатива.

Исках да възродя думата родинознание, защото според мен „Човекът и обществото” е изключително безличен предмет.

С помощта на Фондация „Българска памет” и д-р Милен Врабевски, един от най-големите съвременни българи, успях да събера необходимите средства, за да може учебникът да излезе. Отпечатах 5000 броя. Учебникът вече може да бъде свален и от Интернет. И хартиеният, и електронният вариант са напълно безплатни.

- Колко броя са стигнали до желаещите да се снабдят с него?

-Признавам, наистина не очаквах интересът да бъде толкова голям. Учебникът излезе във вторник. До сряда 3000 бройки вече бяха разпратени до желаещите да се снабдят с хартиения вариант.

Пуснах и електронния вариант в моя блог kostadin.eu, за да може да се тегли свободно и безплатно. Само за ден тегленията са над150 000.

Но това не показва, че съм написал нещо велико, не съм нито Паисий Хилендарски, нито Петър Берон.

Като основа използвах учебници, създадени преди 1944 г.

Това показва, че българският народ копнее и жадува да образова децата си по начин, различен от този, по който ги образова училището.

Днес България със своето отношение към образованието по никакъв начин не се различава от Османската държава през 19 век.

Османската империя и държавата ни в момента са абсолютно и еднакво вредни за народа, образованието и децата ни.

Именно заради това създадох учебника по Родинознание.

- Предвиждате ли отпечатването на още бройки?

- Ако има пари, разбира се, защото интересът е наистина огромен, но все пак Фондация „Българска памет”, която помогна, не може да се сравнява с мащаба и размерите на българската държава.

Нека направим сравнение. МОН отделя 2 млн. лв. за ключодържатели и запалки, учебникът по Родинознание беше отпечатан в 5000екземпляра за по-малко от 10000 лв., като имате предвид, че по-голямата част от сумата е осигурена от Фондация „Българска памет”, но не трябва да забравяме, че тя няма безгранични възможности. Още веднъж искам да благодаря на д-р Милен Врабевски, защото без неговата помощ и подкрепа може би още щях да събирам средства.

- С оглед на огромния интерес сред родители и учители смятате ли, че има шанс учебникът да бъде одобрен от Министерството на образованието и науката?

- Хората, които ни управляват, няма да допуснат това.

Няма да позволят учебникът да влезе в българските училища.

Образованието ни се управлява от една чужда фондация — „Америка за България”. Там колят и бесят най-различни неправителствени организации, които се контролират от лица с връзки зад граница.

Което какво показва?

Показва, че българското училище е превърнато в инструмент за отродяване и унищожаване на българите от собствената им нация.

Води се политика на етноцид, който унищожава българското самосъзнание и култура и ни превръща в безволева и безропотна дива маса.

- Имаше ли някакъв преломен момент, който Ви подтикна да напишете учебника?

-Капката, която преля чашата, беше назначението на Меглена Кунева за министър на образованието. Не виждам особена разлика между нея и Мидхат паша, който в края на епохата на турското робство е искал да обедини българските и турските училища.

С поста, който Меглена Кунева получи, реших, че нещата вървят от зле на още по-зле.

- Какво е мнението Ви за реформата в образованието? И как се справя настоящият просветен министър с нея?

- Какво означава реформа? Да унищожим българското образование? Да, в този случай Меглена Кунева ще се справи. Ако трябва да се закриват училища, а българските деца да се „обезобразяват”, защото до това води образованието в момента, то Меглена Кунева определено е точният човек. Мисля, че тя много добре се справя със задачата си, както и фондация „Америка за България”, разбира се.

- Трябва ли учебниците, тетрадките и въобще всички ученически пособия да бъдат безплатни? Например както е във Финландия.

- Естествено, че трябва, освен това трябва да бъдат и по-малко на брой. Нужен е и сериозен държавен контрол — особено върху т. нар. идеологически предмети. Като казвам това, може да се намери някой, който да си направи асоциация с комунизма — нищо подобно.

Историята и идеологически предмет, тя възпитава. Изгражда любов към родината, българския национален дух и българското самосъзнание. Дори и сред хора, които не са от български произход. В страната ни има турци, цигани, арменци, но всички те трябва да бъдат възпитавани в любов към България и българския народ. Това обаче не се случва.

- Има ли нещо, което искате да кажете на българските деца, родители и учители?

- Искам да кажа на българските родители, че докато спят през последните 10 години, защото тези учебници са в обращение от 2004 г., децата им бяха превръщани в антибългари, в една еничарска, безродна група, която гледа с присмех на собствената си история, народ и произход.

Нека не се учудваме, когато собствените ни деца се обръщат и срещу нас, и срещу България.

В крайна сметка когато някой израсне в кочина, няма как да очакваме от него да стане висококултурен джентълмен. От нас зависи какви ще бъдат наследниците ни. Те са огледало на нас самите, така че няма какво да говорим за децата, нека говорим за родителите.

Там е проблемът. Докато те търпят страната да бъде управлявана от хора, които не са българи нито по възпитание, нито по поведение, то България определено ще загине.

Интервюто взе Цветелина Цветанова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване