09/04/16 06:43
(http://www.klassa.bg/)

Джак Ма: Бедните остават бедни, защото целият им живот минава в очакване!

 Защо бедните остават винаги бедни и по какво си приличат, според китайския милиардер Джак Ма, основател на компанията истината е много проста. 

Джак Ма, основателят и изпълнителен директор на Аlibaba Group Holding Ltd., отново си върна позицията на най-богатия човек в Азия, в края на миналия месец. Това се случи, след като Ма добави над 4 милиарда долара към състоянието си, благодарение на успешното набиране на капитал от финансовата компания Ant Financial, където той е акционер.Състоянието на Ма вече е 33.7 милиарда долара, според индексът на милиардерите на Bloomberg, което го прави 14-я най-богат човек в света. През февруари тази година Ма направи коментар по отношение на бедните хора и защо те винаги си остават бедни, който стана изключително популярен:

„Най-лошите хора, на които можеш да служиш са бедните. Ако им дадеш нещо безплатно, те смятат, че това е капан. Ако им кажеш, че това е малка инвестиция, ще кажат, че няма да изкарат достатъчно. Ако им кажеш да инвестират повече, ще кажат, че нямат пари. Накарайте ги да опитат нещо ново, ще кажат, че нямат опит. Кажете им, че това е традиционен бизнес и те ще кажат, че е трудно да се прави. Ако им кажете, че това е нов бизнес модел, ще кажат, че е пирамида. Ако им кажете да си направят магазин, ще отговорят, че нямат достатъчно свобода. Кажете им да стартират нов бизнес, ще ви отоговорят, че нямат нужната експертиза. Те обаче, имат нещо общо – обичат да питат Google, да питат приятелите си, които са толкова обезсърчени, колкото тях. Те мислят повече от професор в университет и правят по-малко от слепец. Ако ги питате какво могат да правят, то те няма да могат да ви отговорят на този въпрос“.

Преди 20-ата си годишнина човек трябва да е добър студент. Това съветва днес младите хора Джак Ма, основател на Alibaba, който притежава повече от 30 млрд. долара. „Ако искате да сте предприемачи, то това е времето, в което трябва да се учите, да придобиете опит“, казва Ма. „Не се притеснявайте, ако се провалите – просто трябва да се изправите и да опитате отново“. От 20 до 30-годишна възраст трябва да следвате някого. В голямата компания вие просто ще сте част от голямата машина, докато в малката компания е много важно кого ще следвате. Там ще се научите да правите много неща едновременно, споделя той. 

„Това е времето да изберете фирмата, в която работите не заради самата компания, а заради шефа й. Това е много важно, защото добрият шеф ще ви научи да мислите различно“, казва още Ма. Между 30 и 40 години е най-добре да работите за себе си, докато между 40 и 50-годишна възраст е добре да се концентрирате в неща, в които сте добър. Не започвайте нови начинания, съветва Джак Ма, защото вече е късно. Може и да успеете, но процентът за това е малък. Между 50 и 60-годишна възраст е най-добре да работите за младите хора – защото те могат нещата по-добре от вас. Ако можете, инвестирайте в тях – защото те са бъдещето. След 60 години отделяйте повече време за себе си – почивайте си на плажа, например, споделя Ма.

Рецептата, която предлага Ма – „вместо сърцето ви да бие по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо, защо не направите нещо за да промените ситуацията си. Бедните хора се провалят заради една обща черта – целият им живот минава в чакане“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване