09/04/16 06:23
(http://www.klassa.bg/)

Москва планира договор с Анкара за „Турски поток” до месец-два

 Русия и Турция до месец-два ще подпишат междуправителствен по „Турски поток” и към края 2019 г. да бъде може да бъде изградена първата тръба от него, която ще доставя газ на клиентите в европейската част на Турция. Това прогнозира днес по време на Източния икономически форум, провеждащ се във Владивосток министърът на енергетиката на Русия Александър Нова, цитиран от „Прайм”.

Той поясни, че руснаците вече са разработили пътна карта, която са предали на турците, създадена е специална работна група и е разработен проект за договора. Запитан от журналисти за съдбата на „Южен поток”, Новак заяви, че Русия не обсъжда възможността за строителството на газопровод по дъното на Черно море през България. Руският министър поясни, че засега първата тръба на бъдещия „Турски поток” ще обслужва само турски клиенти.

Според сайта RNS, Новак е обяснил във Владивосток, че договорът с турците ще предвижда изграждането и на втора тръба, по която да тече синьо гориво за страните от ЕС. Анкара и Москва на 1 декември 2014 г. подписаха меморандум за взаимно разбирателство за строителството на втори газопровод от Русия към Турция през Черно море.

Газови експерти, смятат, че бързането на Кремъл да построи газопровод през морето и до Одринска Тракия излизащ на брега 100 км западно от Истанбул (източните райони на страната отдавна се снабдяват с руски газ по „Син поток”) цели силно да се намали транзитът през България, както това се случи с доставките за Европа през Украйна и Полша, след пускането на „Северен поток”.

Показателен е и фактът, че на уебстраницата „Южен поток-транспорт” схемата на тръбата, минаваща по дъното на Черно море вече показва искания от руснаците маршрут за „Турски поток”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване