09/04/16 11:52
(http://www.klassa.bg/)

Обезщетяват пострадалите от картел

 Граждани и фирми ще могат по-лесно да получават обезщетения, когато са им причинени вреди от фирми, образували картел. Това гласят промени в Закона за защита на конкуренцията, пуснати за обществено обсъждане на правителствения портал www.strategy.bg.
С тях се въвеждат по-ясни правила, по които увредените лица ще могат да предявят иск за обезщетение, независимо дали нарушенията на фирмите са били насочени конкретно към потърпевшите, пише "Стандарт". 

Ако се установи, че ищецът е претърпял вреди, съдът ще присъжда обезщетение, дори когато според наличните доказателства не е възможно да се определи точният им размер, гласят промените.

Съдът ще може да се обърне към КЗК за съдействие при определяне размера на вредите. В случай на картел, всички предприятия или сдружения на предприятия ще носят солидарна отговорност за щетите, причинени от нарушението, гласят още промените. В България вече има случаи, при които беше потвърден картел.

Например през 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди санкции, наложени от КЗК за картел на производител и търговец на олио. Санкцията за "Звезда" АД, Долна Митрополия, беше 85 хил. лв., а за "КООП - Търговия и туризъм" АД, София - 76 хил. лв. Правото на иск за обезщетение за вреди се погасява с петгодишна давност, гласят предложените промени в закона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване