09/05/16 11:02
(http://www.klassa.bg/)

Как и защо Обама създаде „Ислямска държава“ – II част

 Един от най-популярните постери срещу кандидатурата на Хилари Клинтън за президент изобразява сцена на изтезания и напомняне за мъчителното убийство на посланик Стивънс в Бенгази през 2012 г. 

В първата част на този материал анализирахме първия от общо 4 документа на Пентагона и Държавния департамент, разсекретени през май 2015 г. след процес, заведен от американската неправителствена организация „Джудишъл уоч“ (Judicial Watch, JW). Документът, издаден от разузнавателната служба на Пентагона DIA (съкр. от Defence Intelligence Agency) на 12 август 2012 г., разкрива плана на САЩ за създаване на „обявено или необявено салафитско княжество“ под етикета „Ислямска държава“ върху териториите от двете страни на сирийско –иракската граница, като в тях трябва да попаднат сирийските градове Дер ез-Зор и Хасака. След около 2 години, през юни 2014 г., този план бе изпълнен – закачулените главорези на „Ислямска държава“ пресякоха иракско-сирийската граница и обявиха че тя вече не съществува, тъй като граничните територии от двете страни се сливат в една държава-халифат. От страна на Сирия „халифатът“ със столица град Ал-Ракка обхваща пограничните административни области на градове Дер ез-Зор и Хасака, а от иракска страна негов главен град е Мосул.

  Според плана на американските секретни служби бъдещото салафитско княжество „Ислямска държава“ трябва да обхваща североизточния край на Сирия – областите на град Дер ез-Зор, разположен на река Ефрат и на град Хасака, разположен на река Хабур, най-големия приток на Ефрат. (Границата вероятно е замислена да мине приблизително през черната линия със зелената стрелка на картата). Но джихадистите проникнаха далеч на запад и завзеха град ал-Ракка, който обявиха за столица на своя халифат. Ал-Ракка е също разположен на Ефрат.  Така река Ефрат стана естествена граница на халифата. Тази граница е особено актуална днес във връзка с нашествието на турската армия в Сирия, представяно като Операция „Щитът на Ефрат“.

Подобно на първия документ и останалите 3, получени и публикувани от „Джудишъл уоч“ през май 2015 г., са силно цензурирани. Но и това, което е разсекретено, говори достатъчно красноречиво.

ВТОРИЯТ документ описва Бенгази гейт. Преди да го прочетем обаче, трябва да припомним в какво се състои скандалът.

Събитието, наречено „Бенгази гейт“, се разиграва на 11 септември 2012 г. вечерта до 6:00 часа сутринта на следващия ден. На тази дата в САЩ отбелязват 11-тата годишнина от сриването на кулите-близнаци в Ню Йорк и нападението на Пентагона от Ал Каида. Около 20:30 ч. на 11 септември 2012 г. американското консулство в Бенгази е нападнато, посланик Кристофър Стивънс и трима агенти на ЦРУ са убити след линч. Белият дом пуска в обръщение една бездарна лъжа – че убийствата на американците са резултат от някакво любителско видео в ЮТюб, озаглавено„Невинността на мюсюлманите“, което обиждало пророка Мохамед. Именно този 13-минутен запис на група самодейни актьори, които разиграват сценки в една частна вила, възмутил либийците и те се събрали на спонтанен протест пред US консулството в Бенгази. Но в хода на демонстрацията някои от тях взели да хвърлят молотови, подпалили сградата на консулството и посланик Стивънс се задушил в дима. Изрично бе подчертано, че „филмът“ бил продуциран от един египетски копт, емигрирал в САЩ години преди това. Тоест – пак християните бяха набедени за поредното ужасяващо варварство, извършено от мюсюлмани. А снимките, показващи как съюзниците на Обама в Либия – т.нар. бунтовници, носят Стивънс съблечен и събут, изнасилен и изтезаван, били всъщност фотографии на приятелски настроени либийци, които давали първа помощ на американския дипломат, за да го спасят от задушаване, съобщи говорител на Държавния департамент.

Изтезаването на Кристофър Стивънс, продължило 7 часа, бе заснето и публикувано в Интернет от самите либийски бунтовници още на 12 .09.2012 г. 

На погребението на един от убитите агенти, Тайрън Уудс, държавната секретарка Хилари Клинтън заяви, че ще направи всичко възможно подобни художествени произведения, обиждащи вярата на мюсюлманите, да не се появяват в социалните мрежи, а продуцентът на въпросното видео да бъде заловен и осъден. Фактите доказаха, че нападението няма нищо общо с каквито и да е видеа или протестни демонстрации. ((Истината за този терористичен акт и филма „Невинността на мюсюлманите“ бе изложена в предаването „В окото на бурята“, бр. 16 от 3 ноември 2012 г., както и в няколко публикации във в. „Атака“ от началото нa ноември 2012 г.)

Но ако истината бе излязла наяве още тогава, Обама със сигурност щеше да загуби изборите за втори мандат, които се състояха само 2 месеца по-късно, на 6 ноември 2012 г. Но върху претендента за Белия дом, републиканеца Мит Ромни, бе оказан силен натиск да не коментира в кампанията си лъжите на Обама и Хилари Клинтън за случая в Бенгази. И той се подчини.

Скандалът избухна отново тази година, когато Клинтън започна кампанията си за президент на САЩ. В момента Бенгази гейт заема централно място в американските медии. До ден днешен Барак Обама и Хилари Клинтън лъжат публично, крият съучастието си в този терористичен акт, за да избегнат правосъдието.

Да видим какво казват документите на „Джудишъл уоч“ за главните действащи лица в кървавия екшън, разиграл се в Бенгази късно вечерта на 11 септември 2012 г.

На 12 септември 2012 г. групата на DIA в Бенгази изпраща до около 50 длъжностни лица във Вашингтон, сред които държавния секретар Клинтън и министъра на отбраната Леон Панета, както и до командирите на американските войски в Европа, следната грама с описание на нападението на консулството:

……………….

R162032Z, 12 септември

[Около 35 от адресатите са зачернени. Оставени са само посочените по-долу.]

ДО:

Командира на Централното командване във военновъздушната база „Макдил“, Флорида; Командира на Европейското командване във Файхинген; Началника на Командването на специалните операции във военновъздушната база „Макдил“; Началника на Транспортното командване във военновъздушната база „Скот“, Илиноис; Директора на Националната агенция за сигурност във Форт „Джордж Мийд“(2 длъжностни лица); Щаб на Африканското командване в Щутгард (2 длъжностни лица); Щаба на Европейското командване във Файхинген; Обединения щаб на началник-щабовете; Съвета за национална сигурност – Вашингтон; Министъра на отбраната; Държавния секретар; Централното командване в „Макдил“; Стратегическото командване в Офут…

Това е комбинирано съобщение

Министерство на отбраната

Държава или не-държавен субект: Либия

ТЕКСТ: 1) РЕЗЮМЕ: „Бригадите на Пленника Омар Абдул Рахман“ (съкр. БПОАР) поемат цялата отговорност за нападенията на консулството на САЩ в Бенгази, Либия. Групата има тренировъчни лагери из страната и изповядва идеологията на Ал Каида.

2). БПОАР пое отговорност и за нападенията срещу Червения кръст в Бенгази и за нападението на британския посланик; групата наброява около 120 души. БПОАР са свързани с „Ансар ал-Шариа“ катиба (батальон – б.м.), командвана от Суфиян ал-Гумма, те са базирани в Дерна, но имат клон и в Бенгази. Ансар ал-Шариа изповядва същата идеология, но се смята, че не е замесена в нападението на Консулството на САЩ на 11 септември 2012 г.

3). Нападението е планирано най-малко 10 дни преди атаката, примерно около 01.09.2012 г. Намерението беше да нападнат консулството и да убият максимален брой американци, за да отмъстят за убийството от американци на Абу Яхия ал-Либи в Пакистан, а също и в памет на атаките срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.

4) Лидер на БПОАР е Абдул Басет Азуз; Азуз бе изпратен от Зауахири да създаде бази на Ал Каида в Либия. Беше съобщено, че Азуз не е харизматичен лидер, а само радикален насилник. Той е също член на „Мъчениците от Абу Салим“ катиба, водена от Фатхи Агиб.

5). През последните 5 години Азуз основа колежа „Ал-Таухид“ (единобожие) в Дерна; създаването на този колеж беше одобрено от Министерството  на образованието с подписа на зам.-министъра на образованието Фатхи Ал-Каари – член на „Мюсюлманското братство“ и понастоящем един от 8-те кандидат-президенти. Колежът „Ал-Таухид“ е централата на БПОАР, намира се до главната болница в Дерна. Повечето от членовете на групата са под 28 години, като повечето са на възраст между 17 – 21 години. Азуз е успял да създаде щаб и тренировъчни съоръжения в Дерна. Те тренират и в околните планини, където имат големи скривалища с оръжие. Някои от тези скривалища са прикрити като хранилки за добитък.

Те имат SA-7*, SA-23/4**, а също и неидентифицирани ракети с дължина около 2 метра.

Те се обучават почти всеки ден като наблягат на религиозните уроци, свещеното им писание, включително 3 часа на ден по джихадистка идеология.

6) Приблизително 120 човека на БПОАР тренират в този район. Понякога към тях се присъединяват други радикални групи като „Мъчениците от Абу Салим“ катиба и „Ансар ал-Шариа“ катиба. Едно от главните места, където планират операции, е джамията Хамза, където… [цензурирано]… никой, освен тяхната група не може да се моли там и всички в Дерна са наясно с това.

7) Най-важната локация е джамията Ал-Садака… [цензурирано]… В района на джамията има малка правоъгълна стая, приблизително 12х6 метра, където има много ръкописни документи. По-голяма част от документацията си пишат на ръка, защото групата рядко използва имейл. Тези документи съдържат информация за цялата дейност на Ал Каида в Либия.

[По- нататък документът е зачернен.]

Слепият шеих Омар Абдул Рахман, осъден на доживотен затвор в САЩ като извършител на атентата с камион-бомба в подземен гараж на Световния търговски център през 1993 г.  Ал Каида, Мюсюлманското братство и всички останали терористични групи по света периодично искат освобождаването му.

Посланик Стивънс в своя кабинет в Триполи. На малката снимка Абдул Басет Аззуз, главатар на групата „Бригадите на слепия  шейх Омар Абдул Рахман“, която е била ударната сила в нападението на консулството в Бенгази. Според други секретни информации, изтекли в медиите, първоначалната идея на Азуз е била да отвлекат посланика и после да се мъчат да го разменят за слепия шейх. Но Кристофър Стивънс е открит гей, който никога не се е притеснявал от особените си сексуални предпочитания, твърдят негови съученици и състуденти. Това вероятно е било известно на „бунтовниците“ и с него се обяснява варварската сексуална гавра с посланика, довела и до смъртта му. 

***

Убийствата на Стивънс и тримата агенти са обект и на „бърз рапорт“, написан от Оперативния център в Кабинета на изпълнителния секретар на Държавния департамент. Той е изпратен до всички компетентни длъжности, включително и до Джоузеф МакМанус – изпълнителния асистент на Хилари Клинтън. Този „бърз рапорт“ е изпратен в 6:08 ч. сутринта на 12 септември 2012 г. и в него, както и във втория документ по-горе, няма и дума ни за демонстрации, ни за протести, ни за видео, обиждащо мюсюлманите.

Всяко изречение е придружено с бележката SBU (Sensitive But Unclassified), което значи “Чувствително, но не секретно“

Ето самият рапорт:

ПОСПЕДНИ РАЗВИТИЯ:

  • Четирима служители на Мисията бяха убити, а трима бяха ранени при нападение на десетки бойци срещу Дипломатическата мисия на САЩ в Бенгази около 15:50 ч. източно време
  • Целият персонал на Мисията е евакуиран и сега е в Триполи. Ранените получават медицинска помощ в местна болница преди да бъдат евакуирани.
  • Мисията на САЩ съкращава персонала си до нужния авариен минимум. Американски военни самолети трябва да пристигнат в 10:30 ч. източно време, за да евакуират персонала на мисията. Медицински самолет ще пристигне в 11:10 ч. източно време.
  • Антитерористична група на морската пехота пътува от Испания за Триполи.
  • Посолството в Триполи подготви извънредно съобщение, с което уведомява всички американци за съкращаването на персонала на мисията и ги призовава да напуснат Либия с граждански полети.
  • Редица медии съобщават за смъртта на американския посланик Стивънс.

Коментар на JW:

„Тези документи са изумителни. Не е чудно, че трябваше да водим дела по закона за достъп до информацията и да чакаме две години, за да ги получим. Ако американският народ знаеше истината – че Барак Обама, Хилари Клинтън и други членове на администрацията са знаели, че нападението в Бенгази е от начало до край терористична атака на Ал Каида и въпреки това са лъгали и са я прикривали, сега Мит Ромни можеше да бъде президент. И защо администрацията на Обама продължава да подкрепя Мюсюлманското братство, дори и след като е научила, че Братството е свързано с терористичната атака в Бенгази и с Ал Каида? Тези документи показват и връзката между катастрофата в Либия и войната с ИДИЛ. Те потвърждават, че САЩ са знаели удивителни подробности за прехвърлянето на оръжия от Бенгази за сирийските джихадисти“, пише Том Фитън, президент на „Джудишъл уоч“.

Четирите жертви на либийските бунтовници, отляво надясно: посланик Кристофър Стивънс; Шон Смит, завеждащ информацията в US-посолството в Либия; Глен Дохърти и Тайрън Уудс – агенти, изпратени в Либия с договори като служители по сигурността. 

***

Доставки по море: от Бенгази до сирийските пристанища Баняс и Бурж Ислам

 ЧЕТВЪРТИЯТ документ е изпратен от агентите на DIA в Либия един месец след убийството на Кристофър Стивънс и тримата агенти в Бенгази.

Документът носи дата 12 октомври 2012 г. Той доказва, че и след Бенгази гейт Обама продължава сътрудничеството си с либийските джихадисти и закриля доставките на оръжия от Либия за сирийските бунтовници под ръководството на американската агентура. За жалост почти цялото съдържание е цензурирано. Зачернени са поне 12 от институциите и длъжностните лица, до които е бил адресиран, а те са много важни – това са институциите, които имат отношение, ако не и пряко участие в организиране на джихадистките „революции“ в Близкия изток. Онези, които ни е позволено да знаем, са саматa DIA, отделът на Националната агенция за сигурност (NSA) във Форт „Джордж Мийд“ в Мериленд (до 3 длъжностни лица), Командирът на южното командване в Маями (Флорида), Командирът на Транспортното командване – военновъздушна база „Франк Скот“ в Илиноис; ЦРУ – Вашингтон, Комендантът на корпуса на морската пехота – Вашингтон; Началникът на военноморските операции – Вашингтон, Министерство на енергетиката; Министерство на вътрешната сигурност (до 2 длъжностни лица), Министерство на финансите (до 2 длъжностни лица); ФБР (до 4 длъжностни лица), Централата на НОРАД и Командирът на Северното командване; Щабът на Военновъздушните сили; Обединеният щаб на началник-щабовете; министърът на отбраната (Леон Панета – б.м.), Държавният секретар (Хилари Клинтън- б.м.), Централното командване на въоръжените сили.

Нека разгледаме малкото, което е било извадено на светло:

КЛАСИФИКАЦИЯ: СЕКРЕТНО

Министерство на отбраната

R 051443Z/ 12 октомври

Дата на събиране на информацията: от 1 май 2012 г. до 1 септември 2012 г.

Държава или недържавен субект: Либия, Сирия

Предмет: оръжия от бившите арсенали на Либия се прехвърлят в Сирия през пристанище Бенгази, Либия

ТЕКСТ: 1. Оръжия от бившите арсенали на Либия бяха превозени от пристанище Бенгази (Либия) до пристанищата Баняс и Бурж Ислам в Сирия. Оръжията, превозени в края на август 2012 бяха снайпери, РПГ, и муниции за гаубици с калибър 125 мм и 155 мм.

2. Веднага след падането на режима на Кадафи през октомври 2011 г. и в последвалата несигурност до началото на септември 2012 г., оръжията от бившите либийски складове в Бенгази бяха превозени от пристанище Бенгази до пристанищата Баняс и Бурж Ислам в Сирия. Тези две сирийски пристанища бяха избрани, защото през тях минават много малко товари.

Корабите, с които оръжията бяха пренесени, бяха средни по размер, като всеки от тях можеше да носи не повече от 10 контейнера.

3. Броят на транспортираните оръжия може да бъде оценен както следва: 500 снайпера, 100 РПГ с общо 300 снаряда, и около 400 ракети за гаубици – по 200 от калибър 125 мм и 155 мм.

[По-нататък текстът е цензуриран.]

Коментар нa JW: „Това е първото официално документирано свидетелство, че администрацията на Обама е знаела, че от либийското пристанище Бенгази се доставят оръжия за сирийските бунтовници.“

 ***

ДОТУК разгледахме 4 разсекретени документа – едно електронно писмо на Държавния департамент от ранната утрин на 12 септември 2012 г., което дори не е секретно в строгия смисъл на думата, плюс 3 секретни документа на военноразузнавателната служба на Пентагона DIA. Знаем какво DIA е съобщавала на президента  Обама през август-октомври 2012 г. (Всеки работен ден на американските президенти започва с 15-минутен брифинг на специалните служби).

А какво са знаели в ЦРУ? Те също са били съвсем наясно със 1) плановете за създаване на „Ислямска държава“ и 2) трансфера на оръжия и джихадисти от Либия за Сирия през посочения период. Нещо повече, те са контролирали тези дейности заедно с агентите нa DIA  в Либия и Сирия. През ноември 2012 г. тогавашният шеф на ЦРУ, ген Дейвид Петреъс, бе призован да свидетелства пред двете комисии за разузнавателните служби – съоттветно на Конгреса и на Сената, за случая „Бенгази“. Но веднага след като стана ясно, че  е призован,  той бе принуден да си подаде оставката. На 6 ноември 2012 г. Обама бе преизбран за втори мандат. На 9 ноември 2012 г. , след две поредни срещи с Обама, ген. Петреъс обяви, че напуска поста шеф на ЦРУ поради угризения на съвестта заради една своя извънбрачна афера с журналистката Пола Бродуел, която впрочем той прекратил една година преди това. Очевидно генералът, отличен като герой от войните в Ирак и Афганистан, е бил притискан да даде лъжливи показания пред двете камари на Конгреса.  Според една статия в „Уолстрийт джърнъл” Петреъс не се е поддал на рекета – предпочел е да изтърпи едно омаскаряване със секс-скандал, но да каже истината в Конгреса. И наистина, на 17 ноември 2012 г.той се яви на изслушване и потвърди: всички данни на ЦРУ сочат , че нападението на консулството в Бенгази е дълго подготвян терористичен акт на местните филиалина Ал Каида. Но служителите на ЦРУ са били „насърчавани да мислят“, че това е спонтанен протест срещу любителското видео „Невинността на мюсюлманите“ в ЮТюб.

Оттогава изминаха 4 години. И отново днес, през 2016-та, истината за „интимните“ отношения на Обама и Клинтън с главорезите в Либия, а най-вече в Сирия отново излизат на преден план. Отново Хилари Клинтън и генерал Петреъс дават показания пред Конгреса, отново лумва с ослепителна светлина „Бенгази гейт“, отново US медиите се чудят и маят как стана тъй, че уж се биехме срещу Ал Каида, а се оказа, че тя е съюзник на Вашингтон.

(Следва)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване