09/06/16 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Банките в Европа страдат от японски синдром

 Европейските банки вече имат повече общо със слабо печелившите си японски конкуренти, отколкото с титаните от Wall Street, посочва JPMorgan в свой анализ, цитиран от FT.

Според банката е много малко вероятно това положение да се промени в близко бъдеще.

През последните години европейските банки изостанаха от американските си конкуренти, след като инвеститорите оцениха благоприятно бързото преструктуриране на гигантите от Wall Street след финансовата криза и по-доброто състояние на американската икономика в сравнение с европейската.

Изследователският екип на JPMorgan за европейските банки твърди, че разликата в производителността доближава европейските финансови институции към групата, в която са японските банки. Те продължават да се борят след финансовата криза от 90-те години на миналия век и спукването на имотния балон, който предизвика безпрецедентни загуби в размер на 700 млрд. долара.

Двадесет години по-късно, въпреки усилията на политиците за насърчаване на системата, японските банки колективно търгуват малко повече от осем пъти техните прогнозни приходи за 2017 г. и около 0,5 пъти тяхната балансова стойност. Същевременно европейските банки търхуват около 10 пъти повече от приходите и около 0,8% - тяхната балансова стойност.

При американските банки показателите са съответно 11 пъти приходите и двойно повече спрямо балансовата стойност.

Анализаторите на JPMorgan посочват, че количествените облекчения на централните банки са еднакво неефективни в Европа и Япония. Кредиторите и в двата региона не успяват да използват парите, за да разширят кредитирането.

Паричната политика оказва и натиск върху приходите на европейските банки подобно на ситуацията в Япония.

В същото време JPMorgan прогнозира, че отрицателните лихвени проценти ще се задържат в по-дългосрочен план, поне през следващите пет години, допълва CNBC.

В анализа се посочва още, че маржовете на печалбите заради отрицателните лихви не са единствените проблеми на банките в Европа. Основен фактор, който оказва натиск върху балансите, продължават да са необслужваните кредити, половината от които са концентрирани в Южна Европа. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване