09/06/16 06:43
(http://www.klassa.bg/)

Българите инжектираха с над 40 млн. евро Гърция

 Над 40 млн. евро българите наляха в Гърция за четирите почивни дни. Това сочи проста сметка на 24news.bg. По данни на ГКПП-та над 100 000 автомобила са напуснали страната към съседите. Минималното по 400 евро да са отставили в съседските курорти пътуващите в кола, по 100 евро на ден, това са 40 млн. евро за четири дни, сочи сметката.

В социалната мрежа се появиха коментари за предпочитаните дестинации в Гърция, а те са на не повече на 250 км от българо-гръцката граница. Основно нашенците стигат до Солун, Халкидики, Кавала и Александропулис. "Това море ни е по-близо от българското и е по-чисто. А какви ресторанти имат съседите!", отсичат нашенци.

Изцяло българска реч се чува в Аспровалта, съседната Неа Врасна, Ставрос и съседните селца и градчета. Вярно, че голяма част от българите са филия турист, но пък нали после ще кажат: Бяхме в Гърция! Сякаш са били в Чили! При това в Гърция, без да видят нищо гръцко, историческо.

През септември ще има още една порция, 4-дневна почивка, през която отново над 100 000 автомобила и пак по минимум 400  евро ще излеят в гръцките хотели, ресторанти, магазини и аптеки.

Проблемът не е само на министърът на туризма Николина Ангелкова, нито на икономическия Божидар Лукарски. Проблемът е на правителство, коментира пред 24news.bg финансистът и кандидат-президент Румен Гълъбинов.

 "Без данъчна реформа ще продължи да изтича потребление и национален доход в съседна на България държава. И ДДС на лекарствата трябва да се намали, защото българите си купуват абтибиотици от Гърция, цените са с по-ниско ДДС. Като начало в България можем да намалим ДДС за храни и лекарства от 20% на 10%, да изравним подоходния данък за ЕТ с другите на 10% и отмяна на данък дивидент", смята Гълъбинов.

"Стоките и услугите от първа необходимост заемат значителен дял от домакинския бюджет в България. Когато данъчната тежест върху тях е по-ниска (спрямо останалите стоки и услуги), остава по-висок разполагаем доход, който домакинствата използват за потребяване на по-голямо количество стоки и услуги. Следователно сравнително по-ниският ДДС върху въпросните блага от първа необходимост, от една страна, повишава благосъстоянието на хората (особено на по-бедните, които харчат по-голям процент от доходите си за тях), а от друга страна, подпомага икономическия растеж (повече покупки значи повече производство)", категоричен е икономистът и бивш зам.-председател на КФН.

Гълъбинов посочва, че в ЕС се използват диференцирани ставки за храните, селскостопанските продукти, книги, медикаменти, наеми на жилища, вода, транспорт на пътници, абонаментно обслужване, ремонт на жилища.

24news.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване