09/06/16 09:47
(http://www.klassa.bg/)

Какви шансове има Ангела Меркел да остане на власт?

 Малко повече от година преди парламентарните избори в Германия, насрочени за есента на 2017 г., германският канцлер Ангела Меркел има за какво да се тревожи, пише в коментар онлайн изданието The Local. На предходните избори тя обяви две години по-рано, че ще се кандидатира отново.

Сега обаче няма никаква яснота дали тя ще се опита да се бори за нов мандат. В германските медии спекулациите защо Меркел запазва мълчание се засилват.

The Local припомня, че Ангела Меркел е начело на Германия вече повече от десетилетие – от ноември 2005 г. Тя е първата жена федерален канцлер на Германия и застава начело на широк коалиционен кабинет, в който участват Христиандемократическия съюз (ХДС), Христиансоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия.

Според някои медии Меркел губи подкрепата на коалицията. Един от влиятелните лидери на ХСС Хорст Зеехофер открито критикува политиката й за бежанците. Преди година той дори заплаши да заведе дело срещу канцлера, защото правителството може да контролира броя на бежанците, влизащи в страната.

Съвсем наскоро Зеехофер отказа да сподели увереността на Ангела Меркел, че Германия „може да се справи“ - една от мантрите на канцлера, свързана с бежанците.

Той дори не коментира възможна номинация на Ангела Меркел, заявайки пред медии, че е „глупаво“ да се обсъжда бъдещето й толкова рано преди изборите. Препоръката му беше „първо решете какво искате, а след това изберете човека, който ще го свърши“.

Дори и Ангела Меркел отново да получи подкрепата на коалиционните си партньори, образът й постепенно помръква в общественото мнение. Германците се колебаят в оценката си за канцлера и рейтингът й постоянно пада, а след това отново се повишава. След терористичните атаки през това лято подкрепата за нея отново намалява.

Резултатите от проучване на Bild например показват, че 50% от германците вече не искат Ангела Меркел да управлява.

Но тук идва големият въпрос – ако не Ангела Меркел, кой тогава?

Лидерът на опозиционната партия Die Linke Сара Вагенкнехт коментира пред ДПА, че каквито и щети за страната да е довело управлението на канцлера, ако тя се кандидатира, ще управлява отново. „Тя няма сериозен съперник“, смята Вагенкнехт.

Меркел може да разчита и на подкрепата в собствената си партия. Джулия Кльокнер, един от влиятелните млади лидери на социалдемократите, коментира, че не може да си представи друг като лидер и ще подкрепи Меркел, ако тя реши да се кандидатира отново.

Със своя богат опит тя може да се справи с преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправена страната, смятат още в партията. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване