09/07/16 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Засилваме кампанията в интернет, за да стигнем до младите

 

Трябват поне 2500 подписа за независим кандидат-президент. Секциите ще отворят с час по-късно

- Г-жо Нейкова, на 6 ноември предстои вот 2 в 1. Очаквате ли трудности в организацията?

 

- Смятам, че Централната избирателна комисия (ЦИК) доста от рано започна своята подготовка – още когато в парламента се разглеждаха последните изменения в Изборния кодекс. С приемането им беше ясно, че изборите за президент и за вицепрезидент ще се произведат заедно с национален референдум. А в София на територията на район „Младост“ ще имаме и вот 3 в 1, тъй като там има насрочен частичен избор за кмет.

 

- Ще се объркат ли избирателите там?

 

- Ние ще направим всичко възможно избирателите да не се объркат. Надяваме се разяснителната кампания да помогне.

 

- На какво ще заложите в разяснителната кампания, за да стигнете до повече гласоподаватели?

 

- ЦИК е приела своята концепция за провеждане на разяснителната кампания. Тя ще бъде отделна за президентските избори и за националния референдум, именно за да няма объркване сред избирателите. Например при изработването на печатните материали ще имаме една информационна брошура за изборите и друга за допитването. На същия принцип ще бъдат подготвени и аудиовизуалните произведения. Ще има и разяснителни материали за българските граждани, които ще гласуват извън страната. Предвиждаме също да има по-засилена кампания в интернет пространството и социалните мрежи, за да достигнем и до колкото се може повече млади хора.

Планираме да бъде изработен обучителен материал под формата на видеоклип и за членовете на самите избирателните комисии – районни и секционни. Така че по разяснителната кампания се работи активно.

 

- Колко средства ще отидат за нея?

 

- Отсега не може да се каже точно, тъй като план-сметката все още не е приета от Министерския съвет. Но нашето предложение е за 950 000 лв., като за миналите местни избори средствата бяха 750 000 лв.

 

- А колко биха стрували като цяло изборите, по-скъпи ли ще са от местните миналата година?

 

- Не бих могла сега да се ангажирам с конкретна цифра и не мога да кажа дали ще са по-скъпи. Но когато става въпрос за разходи за изборите, се придържаме към това, което е било на предходни такива с яснотата, че сега ще се проведат заедно с национален референдум.

 

- На предишните избори едно от най-големите предизвикателства бе хакерската атака в деня на вота не само към сайта на ЦИК, но и към други институции. Какви мерки се предприемат сега, за да не се случи отново това?

 

- Аз първо не бих го нарекла предизвикателство. Да, изпаднахме в такава ситуация както ЦИК, така и други институции. Но това по никакъв начин не застраши сигурността на данните и резултатите от гласуването. Тази ситуация беше преодоляна. Т.нар. хакерска атака само забави визуализацията на интернет страницата на ЦИК и достъпността до нея. Иначе по отношение на самите данни нямаше никакъв проблем – те бяха гарантирани. Разчитаме, че преброителят, който предстои да бъде избран за предстоящите избори, ще направи всичко възможно сигурността да бъде гарантирана в не по-малка степен.

 

- На всички три въпроса в бюлетината за референдума ли трябва да се отговори, за да бъде тя валидна?

 

- Гласоподавателят не е длъжен да отговаря и на трите въпроса. Това е уредено в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, известен повече като Закона за референдумите. Всеки гласоподавател може да отговори на колко въпроса прецени, но може да има само 1 отговор – „да“ или „не“.

 

- Ще има ли инструкции към членовете на СИК да подават задължително и бюлетината за референдума, след като миналата година при допитването с местния вот имаше оплаквания?

 

- Към СИК ще има единствено методически указания от страна на ЦИК, каквито е имало на всички избори и референдуми. Считам, че не бива да се злоупотребява с тази тема, защото не виждам проблем. На местните избори имаше както гласоподаватели, които бяха недоволни от това, че са ги питали дали ще участват и в референдума, и такива, които бяха недоволни, че не са ги питали. Така че тук не може да се каже кое е правилно. Но членовете на СИК, след като бъдат обучени, са тези, които трябва да създадат необходимата организация в избирателната секция, за да нямат гласоподавателите затруднения. А на самите избиратели бих препоръчала по-рано да се запознаят с правилата за гласуване, с бюлетините, с това какви точно избори ще се произведат, както и какъв е предметът на референдума, за да бъдат наясно как искат да изразят гласа си преди изборния ден, а не да правят това в последния момент. Разбира се, сигурно ще има избиратели, които ще се затруднят, но СИК е тази, която трябва да им окаже съдействие.

 

- На този вот ще има експериментално машинно броене – на колко места, къде и ще забави ли това обявяването на резултатите?

 

- В ЦИК има формирана работна група по този въпрос. Колегите подготвят своите проекти на правила, които предстои много скоро да бъдат разгледани и приети, след което ще бъде ясно къде ще бъде проведен експериментът, в колко избирателни секции, при какви условия и по какъв ред. Не бих се ангажирала от сега с коментар дали експерименталното машинно преброяване ще забави резултатите – нека изчакаме приемането на правилата.

 

- На предстоящите избори ще се гласува и с машини – къде и ще ги купуваме ли?

 

- Такова гласуване ще има в 500 избирателни секции на територията на страната, като то вече няма да бъде експериментално, тоест резултатът от машинното гласуване ще се преброи реално с този от хартиените бюлетини. Рано е да се каже дали ще се купуват машините, или ще се наемат.

 

- Изборният кодекс беше прекроен и преди този вот. Кои са основните промени, които касаят пряко гласоподавателите?

 

- Да, има основни промени, които са нови и за гласоподавателите, и за изборната администрация. Такава например е въвеждането на задължителното гласуване. Освен това избирателите вече ще имат възможност, когато упражняват своя вот, да не подкрепят никого от кандидатите. Промяна има и по отношение на образуването на избирателните секции извън страната, като отпадат т.нар автоматични. Секции ще се образуват в държавите, в които има консулско или дипломатическо представителство на България, а също така въз основа на заявления на български граждани, като те трябва да бъдат не по-малко от 60. А общият брой на избирателни секции в чужда страна ще бъде до 35.

Има промяна с един час и в откриването и закриването на самия изборен ден. Така той ще започне в 7 ч. сутринта, а не в 6 ч., както беше досега, и ще приключи в 20 ч. с възможност да бъде удължен с още час, ако пред изборното помещение чакат гласоподаватели. Тук пак бих се обърнала към избирателите да не чакат последния момент, за да упражнят правото си на вот.

 

- Има ли опасност да се повтори казусът с „Арена Армеец“ от миналите избори?


- Трябва по-положително да гледаме към предстоящите избори и да не се връщаме към подобни събития. Никой не може да каже предварително какво ще се случи на изборите или какво няма да се случи. ЦИК ще направи всичко възможно по отношение на организацията, ще изпълни своите задължения във взаимодействие с останалите избирателни комисии и с другите институции, които имат отношение към вота – администрацията на МС, МРРБ, МВР, МВнР, областни и общински администрации.

 

- Къде ще се печатат бюлетините?

 

- Изборният кодекс е ясен в това отношение – в печатницата на БНБ. Тя, разбира се, ако прецени, може да използва подизпълнители, които обаче също ще трябва да отговарят на изискванията в закона.

 

- Кога изтича крайният срок за регистрация за президентския вот?

 

- Крайният срок за регистрация на партии и коалиции в ЦИК е 21 септември, а за инициативните комитети – 26 септември. Самите кандидатски листи се регистрират до 4 октомври, така че желаещите партии, коалиции и инициативни комитети да издигнат кандидат-президенти ще имат достатъчно време за регистрация.

 

- Какви са условията за издигане на независим кандидат за президент?

 

- Инициативният комитет трябва да се състои от не по-малко от 21 избиратели – български граждани с постоянен адрес на територията на страната. Един инициативен комитет може да предложи само една кандидатска двойка за президент и вицепрезидент. Депозитът за участие в изборите е 100 лв. Също така, когато се внасят документите за самите независими кандидати, инициативният комитет трябва да представи и списък с подписите на не по-малко от 2500 избиратели, които подкрепят регистрацията им.

 

 

ВИЗИТКА

 

Родена е през 1969 г.

 

Завършила е право в Русенския университет “Ангел Кънчев”

 

Притежава над 20 години опит в областта на административното право и изборното законодателство

 

От март 2014 г. е говорител на ЦИК

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване