09/07/16 21:38
(http://www.klassa.bg/)

Колите трябва да се изнесат извън историческия център на София

 

3D сканиране ще даде визия за цветовете на сградите

- Арх. Здравков, какво още може да се направи, за да се спасят от разруха Захарна фабрика, къщите на Яворов и Фингов и да не последват съдбата на Тютюневия град в Пловдив?

- Всичко е свързано с отношението на собствениците към имота им. Винаги съм казвал, че собствеността задължава. Когато имате градина, вие я плевите, ако имате сграда, не я оставяте да се разруши. Проблемът е, че административните санкции не винаги работят. В Закона за устройството и застрояването на Столична община са предвидени санкции до 100 000 лв. Такива са налагани нееднократно и въпреки това все още има сгради - паметници на културата, които са в лошо състояние. След откази за доброволно укрепване общината може да ги ремонтира. Точно това е другият проблем, защото общината трябва да започне да си търси по законов ред парите, които е инвестирала във възстановяването на собствеността. Проблемът е, че тези сгради са били национализирани и са минали да речем три поколения, откакто сградата е построена. Тогава собственикът вече вижда в този имот възможност за застрояване и търси начин как да получи от него максимално големи придобивки. Освен това самата държава също не е била добър стопанин, защото през това време тези сгради са били отдавани за детски градини, обществени клубове и т.н. Затова задължително трябва да има законодателни промени. По този начин собствениците ще бъдат по-отговорни към опазването на тези сгради. Разбира се, имаме и добрите примери. През последните няколко години само в район „Възраждане“ има възстановени десетки сгради, част от които са паметници на културата.

- Какви конкретни промени в закона според вас са нужни?

- В момента собствениците на сгради - паметници на културата, когато не се използват със стопанска цел, се освобождават от данък върху недвижимите имоти. Не съм законодател, но когато се инвестира във възстановяването им, тези пари може да се приспаднат от данъците. Трябва да се предложат мерки, чрез които собствениците да бъдат подпомагани да инвестират в тях.

- Да разбирам ли, че вие сте против повече рестрикции, а да се въведат повече стимули за собствениците?

- Разбира се, трябва да се работи и в тази посока, но недобросъвестният собственик трябва да бъде наказван. Санкцията от 100 000 лв. е огромна сума, три пъти е налагана за Захарна фабрика. След санкциите обикновено отсрещната страна започва механизма на отпор - обжалване на актове. И в един момент стигаме дотам, че паметникът се руши, докато се водят едни безкрайни дела.

- Може ли да се възстанови Захарна фабрика и как?

- В едната си част тя е безвъзвратно загубена, но за останалата експертите могат да предложат различни варианти. Когато нещо е загубено, бутането и вдигането на нова сграда вече е бутафория. Погледнете „Гранд хотел София”, който е на мястото на старото кметство, това вече няма нищо общо с предишната сграда. Европа е специално място, наслоено с много исторически пластове. Минавайки по една улица, можеш да проследиш цялата история в архитектурата й. Ако ги унищожаваме и създадем на тяхно място модерни сгради, усещането няма да е същото. Трябва да направим така, че собствениците на тези сгради да разберат, че те им носят повече ползи, отколкото вреди. Ако закупите във Великобритания вила със сламен покрив, тя струва 4,5 млн. паунда, а същата, но със супермодерна архитектура, е 1,5 млн. паунда.

- Ще има ли общ стандарт как да изглеждат обществените сгради в София?

- Заедно с екипа ми подготвяме промени в ЗУЗСО, направихме предложения до МРРБ за създаване на нова Наредба за градската среда. Идеята е тя да обхваща градските пространства с фасадни решения по улиците, с цветови решения за тях, с фасадното осветление, с решение за мястото на рекламата, плюс елементите за градското обзавеждане. Така ще има визия на градска улица. Тоест ще запазим историческия център в характерен вид, а не собствениците да боядисват сградите - едната бежова, едната розова или кафява. Идеята е да има цялостен силует. Надявам се законовите промени да минат до края на годината, а през следващата да подготвим наредбата и тя да заработи. Успоредно с това работим по този принцип за Зона 2 в центъра - участъка от улиците „Граф Игнатиев”, „6-ти септември”, „Шишман” и „Солунска”. Възложих изготвянето на цялостен силует и заснемане с 3D сканиране, които да послужат за основа на такива цялостни силуетни планове. Те ще дадат визия за цветовете на сградите, местата на осветленията и така ще има хармония между тях.

- А какво се случва с конкурса за третата зона – между президентството и Руската църква?

- Искам новият конкурс да бъде направен след един внимателен анализ на публичните пространства в града. Преди да възложим Зона 3, трябва да си зададем и да си отговорим на въпроса: „Какъв искаме да е историческият център след 5, 10, 20 или 50 години”. Желанието ми е да го освободим от автомобили. Проблемът на заданията за централната градска част е, че не бяха ясно дефинирани, не беше ясно какво точно очаква възложителят или общината да се случи с този конкурс. Искам да възложа един анализ на публичните пространства, който да дефинира проблемите, да посочи възможните решения.

- Преди дни кметът на София съобщи, че ви е възложила заедно с общински съветници да подготвите цялостна визия на София за следващите 30 години. Това част от нея ли е?

- Да, това е част от нея. Визията ще включва и развитието на транспортната инфраструктура, изнасянето на автомобилите от центъра, изграждане на буферни паркинги по периферията и на транзитни трасета, които ще изнесат автомобилите си. Това ще е цялостна визия на града през следващите 30 години.

- Как трябва да се развива общественият транспорт, за да накарате хората да слязат от колите си и да освободите историческия център?

- Чрез изграждане на буферни паркинги по периферията и развитието на масовия градски транспорт. В момента се работи усилено по третия метродиаметър. Методите са много, има и рестриктивни мерки. В Лондон са въведени санкции за влизане в града. Трябва да се променят приоритетите, придвижването от точка А до точка Б зависи от два фактора - време и пари. Когато общината предложи на шофьора и двете неща на по-ниска стойност, постепенно ще се сменят приоритетите. След развитието на третия метродиаметър ще се направи изменение на ОУП, който ще стъпи на метрото и жп инфраструктурата.

 

- Имате задача да направите нова схема за велосипеден транспорт, докъде стигнахте?

- Възложихме на „Софпроект” да я направи и заедно със съветниците ще я качим на сайта, за да може да бъде разгледана и от неправителствените организации. Така ще изясним местата за движение на велосипеди. През последните години в София заедно с реконструкцията на улици и изграждането на нови пътни участъци се изграждат и велоалеи. Натрупахме опит и си взехме поуки и в момента се проектират трасета с по-широки габарити. Нещата се промениха и при настилката, тя вече е задължително отделена от асфалтовата лента. Имаме идея за линеен парк през гара Пионер, който да тръгне през бившата линия на НКЖИ, под „Цариградско шосе” зад „Арена Армеец“ и да стигне зад кв. „Слатина”, а след приемането на ПУП да продължи през Борисовата градина, под „Симеоновско шосе“, под Погребите и през корекцията на р. Драгалевска да излезе на Околовръстния път. Търсим цялостни решения, като целта е да свържем велосипедната мрежа.

Жителите на квартал "Младост" искат мораториум върху застрояването на зелените площи и преразглеждане на подробните устройствени планове. Какво е решението?

  • Подробният устройствен план е преработван два пъти, минал е през две изключително тежки обсъждания и накрая завършва с решение на СОС. Той не е бил тайна, а е публичен. Много е лесно да кажем, че този план е лош. През годините се създаде възможност за възстановяване земята в комплексите, а след 1994 г. се проведе един процес, който възстанови земеделска земя в комплексите, но тя вече бе с инженерна инфраструктура, с ток, вода, с канали. През 70-80 години се е строило с принципите на модернизма - сградите са с площ за благоустройство, но в един момент тази земя е възстановена, затова дори и лоши тези планове са действащи за нас. Трябва да дадем ясен знак на хората, че тези планове са влезли в сила и ако някой от терените, отредени за застрояване попадат в квартални градини, би следвало да се помисли за вариант тези собственици да бъдат компенсирани. За конкретната площадка в момента се обжалва разрешението за строеж пред съда, очакваме решението и ще предприемем конкретни действия. Искам изрично да подчертая, че не трябва да се спекулира с думата „мораториум”. Териториите в жк „Младост” са изключително големи, с терени за училища и детски градини. Тоест мораториумът ще означава да спрем всякакво строителство, включително на образователни сгради и инженерна инфраструктура. Към всеки един случай трябва да се подхожда индивидуално и да се търси подход и решение. Надявам се, след като приключат изборите за нов кмет на „Младост”, да помислим и за възможни терени, които да се предложат като обезщетение, това е разумният подход.

  • - Имаше спекулации, че започва строителство и в парк Въртопо.

Започваме изготвяне на цялостен подробен устройствен план на парк Въртопо, като целта е максимално да бъдат защитени зелените площи на територията. Докато той се изготвя, това спира всякакви строителни намерения. Той ще бъде разделен на два етапа от 4-ти километър до бул. „Андрей Ляпчев”, а вторият ще е до Околовръстния път.

Визитка:


 

Роден е през 1972 г. в Плевен

Завършил е архитектура във ВИАС

Бил е началник на сектор „Градоустройство” в община Плевен и главен архитект на Червен бряг

Създател на архитектурно бюро

През април 2016 г. печели конкурса за главен архитект на София

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване