09/08/16 07:15
(http://www.klassa.bg/)

История на българския пазар на недвижими имоти

 Въз основа на политическото и икономическото развитие на страната, могат да бъдат разграничени три основни етапа на развитието на пазара на недвижими имоти - по времето на социализма (до 1990 г.), преходът към пазарна икономика (1990-1999 г.) и съвременния международно атрактивен пазар на имоти през новото столетие (2000-до момента), очертават от агенция Bulgarian Properties.

Българския пазар на недвижими имоти по време на социализма

През този период строителството, цените на недвижимите имоти, жилищното финансиране и наемите се контролираха от държавата. Правото на собственост се урежда със специален Закон за собствеността на гражданите. Според този закон, членове на едно семейство или неомъжен човек може да притежава само един жилищен имот и един ваканционен имот (вила). Дори видове жилища, разрешени за закупуване от физически лица бяха уреждани чрез този закон, например, за един човек - студио, за семейство без деца - апартамент с една спалня и така нататък. Продажбите на имоти и цените на наемите се определяха от държавата по фиксирани цени. Хората трябваше да чакат реда си в дълги списъци на чакащи, за да получат право да закупят имот. Обикновено, недвижимите имоти, които се купуваха, бяха апартаменти в типични за социализма панелни сгради, които сега са основната група имоти в големите градове.

Това обяснява недостига на пазара на недвижими имоти и неадекватните цени на жилищата в България до началото на 90-те години, което доведе до прекомерно търсене, недостатъчно предлагане и подценяване на жилищните имоти в страната.

 

 

 

Цялата статия от Тук

 

 

 

Автор Милена Богданова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване