09/10/16 17:28
(http://www.klassa.bg/)

50 хил. дка гори са унищожени при пожари през тази година

 От началото на годината досега при почти 400 пожара са унищожени 50 хил. дка гори. Това съобщи днес пред журналисти зам.-министърът на земеделието Георги Костов след заседание на Междуведомствената работна група за борба с пожарите във ведомството, предаде БТА.

За сравнение, през миналата година от пожари са били унищожени 43 хил. декара гори. Статистиката показва, че през последното десетилетие от пожари са засегнати средно над 110 хил. декара горски насаждания годишно.

Само 5% от горските пожари през тази година са възникнали по естествени причини – например от мълнии, а две трети - от запалени вече съседни земеделски територии. Основна причина за пожарите в горите - около 90%, е чистенето на пасища с тежка техника през горещите летни месеци, установила е работната група. 

Санкциите срещу пожарите в ниви и в гори и сега са високи, но е много трудно да се установи виновно поведение, каза Костов. Лесно е обаче да се разбере откъде е тръгнал огънят и да се разбере кой е немарливият стопанин.

Работната група предлага на такива стопани да не се дават площи за пасища поне три години, както и да се спират помощите от Европейския съюз (ЕС). 

Въведохме същата мярка за паленето на стърнища и тази година можем да кажем, че проблемът е решен. Има само две глоби за стърнища, предизвикали пожар, каза Свилен Костов, зам.-министър на земеделието и храните.

Работната група предлага като превантивна мярка площите със запалени гори и стърнища да бъдат публично обявявани.

Експертите искат да се подобри комуникацията между общинските служби "Земеделие", фонд "Земеделие" и противопожарните служби, за да може бързо да се установи откъде тръгват пожарите.

 

 

Цялата статия от Тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване