09/10/16 11:11
(http://www.klassa.bg/)

Дания загубила от „Панама гейт” над 4 млрд. долара

Правителството наема частни събирачи на дългове

Загубите, свързани с „Панама гейт” за хазната на Дания от данъчни машинации и небрежността на данъчните и служители може да надхвърлят 4 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Агенцията цитира изявление на шефа на данъчното министерство на страната Карстен Лауритцен.

Според него голямата сума на неплатени данъци, заради изтичането на средства в офшорни зони може да накара правителството да се обърне към частни фирми за събиране на дългове да му помогне да възстанови поне част от загубите за бюджета на една от най-богатите страни в Европа. Властите на страната наскоро обявиха и готовността си да платят на анонимни източници на информация за датски фирми изнесли капитали в данъчни убежища по целия свят.

Първоначално датските власти твърдяха, че загубите за хазната от аферата, свързана с изтеклата информация от панамската адвокатската кантора Mossack Fonseca, занимаваща се с регистрация на офшорни фирми е само около 1 млрд. долара.

Аферата с Mossack Fonseca избухна след като Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) публикува на 9 май данни от над 11 млн. файла с информация за 214 хил. компании, регистрирани в офшорни зони.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване