09/10/16 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Изграждат се площадки за опасни домакински отпадъци

 – Г-жо Колева, ПУДООС в момента работи по два важни проекта. Какви са те и от кого се финансират?

– На 7 септември 2010 г. беше подписано Рамково споразумение между правителството на Република България и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария. То е за намаляване на икономическите и социалните неравенства в рамките на разширения Европейски съюз. По това споразумение Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е избрано като изпълнителна агенция по два от проектите.

– За какво точно става въпрос?
– Единият проект е “Екологосъобразно обезвреждане на излезлите от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност” на стойност 23 445 998 швейцарски франка. Другият – “ Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства”, е за 8 823 267 швейцарски франка. През 2013 г. на базата на Рамковото споразумение по всеки от проектите се направи предварително проучване.

– За пестицидите и препаратите за растителна защита каква е ситуацията?
– На територията на България бе извършена пълна класификация на видовете пестициди, подлежащи на обезвреждане. Направи се пълен инвентарен опис, идентификация и картографиране на количествата съхранявани пестициди в складови съоръжения в страната. Препаратите с изтекъл срок на годност в складовете са наследство от периода преди 1990 г., останали от някогашните ТКЗС и АПК. Пестицидите в складовете са основно два вида: фунгициди за третиране на растенията срещу гъбни заболявания и инсектициди за борба срещу вредителите. Проверката включи 323 склада – общински, държавни, частни и с неизвестен собственик. Установихме, че в 35 от тях няма наличност на препарати. Тоест към настоящия момент има 288 склада с пестициди на територията на цялата страна, като общото количество е 4918 тона.

– Колко склада ще бъдат обезопасени по време на изпълнението на проекта?
– По проека са заложени 216 склада, което включва всички държавни и общински складове за съхранение. Останалите са частни. По закон техните собственици носят отговорност за наличните препарати. След приключване на предпроектното проучване и идентифициране на наличните пестициди проектът бе одобрен от Швейцария и на 21 април 2015 г. бе подписано споразумение между вицепремиера г-н Томислав Дончев, министъра на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева и посланика на Конфедерация Швейцария в България Н. Пр. Денис Кнобел за изпълнение на проекта. Неговата основна цел е осигуряване на екологосъобразно обезвреждане на 4388 т пестициди, намаляването на риска за здравето на повече от 2 250 000 българи, подобряването качеството на живот в населени места в над 100 общини и повишаване на възможностите за инвестиции в тях. Очаква се дейностите по опаковане, транспортиране, окончателно обезвреждане и саниране на складовете по проекта, в които се намират препаратите, да започне в средата на 2017 г. Предвидено е наличните препарати да бъдат преопаковани на място в съдове и/или опаковки съгласно изискванията на Европейската спогодба за международен превоз на опасни отпадъци по шосе (ADR), обезвреждащите инсталации и конкретните особености на препаратите като агрегатно състояние, физични и химични свойства, след което ще бъдат транспортирани извън страната, където ще се извърши окончателното им унищожаване. Складовете, където са държани, ще бъдат санирани.

– Кой ще се заеме с всичко това?
– Преопаковането ще се прави от квалифициран и обучен персонал, който ще е ръководен от специалист по опасни вещества, спазвайки всички практики и правила за безопасност. Количествата ще се изнесат със специализиран транспорт извън страната и ще се третират в лицензирани за този тип препарати инсталации за високотемпературно изгаряне, така наречените инсинератори. След това ще се пристъпи към почистване на складовете до степен, която не позволява да бъдат заплаха за околната среда и хората. Целият процес ще бъде под контрола на висококвалифицирани специалисти и се гарантира, че ще е напълно безопасен. Всички дейности ще се извършват в съответствие с действащото законодателство и по-специално със законовата рамка за третиране и транспортиране на опасни отпадъци на международно и национално ниво. Чрез изпълнението на проекта ще се реши един дългогодишен проблем и страната по напълно безопасен начин ще се освободи от тонове опасни вещества.

– За какви дейности става дума при втория проект?
– Проектът за “Пилотни модели за екологосъобразното събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства” е по-различен. Той е пилотен, чрез реализацията му у нас ще бъдат изградени площадки за събиране на опасни отпадъци от домакинства. Това са примерно лекарства, бои, мастила, лепила разтворители, замърсени опаковки, живакосъдържащи уреди, перилни и почистващи препарати, киселини, основи, пестициди и фотографски химични вещества. По този проект имаше подготовка на окончателното проектно предложение, която разработи решения, потенциално приложими за България, както конкретни дейности и документи, свързани със спецификата на проекта. На база географска принадлежност и пътна инфраструктура бе решено къде да бъдат изградени пет стационарни центъра за събиране на опасните отпадъци от домакинства – в Разград, Шумен, Съединение, Левски и Созопол. Това са петте пилотни общини, които са избрани. В Разград и Шумен площадките ще са по-големи от останалите три. Всички ще са оборудвани със съответните съдове. Персоналът ще бъде обучен за работа с такъв вид отпадъци.

– Тоест проектът ще разкрие и работни места в изброените общини?
– Абсолютно. Освен това предвид пилотния характер на проекта за ефективното му изпълнение се предвижда към петте стационарни площадки да има и мобилни пунктове, които ще събират отпадъците от още 17 съседни общини на основните пет. Тоест проектът ще обхване общо 22 общини.

– Какво представляват мобилните пунктове?
– Микробуси или камиони с тегло до 3,5 тона със специализирано оборудване, които ще осигуряват безопасно събиране и транспортиране на отпадъците в съответствие с нормативните изисквания. Мобилните пунктове ще имат характерна визия, за да могат да бъдат разпознавани от хората. В този проект основната роля е на гражданите, които трябва да бъдат привлечени да предават своите опасни домакински отпадъци в пунктовете. Мобилните пунктове ще обикалят по график или по заявка. Графикът ще бъде направен съвместно с представителите на общините и кметовете. В началото сме предвидили мобилните пунктове да минават в конкретни дни и часове, като гражданите ще бъдат информирани предварително.

– Как точно ще бъдат запознати хората с тази новост?
– Предвид пилотния характер на проекта ще има информационни кампании на национално и местно ниво. Предвидено е хората да бъдат запознати в детайли кои всъщност са опасните отпадъци в техните домакинства, за да ги отделят, и какви ползи следват от това. Очакваните резултати са: отделяне на опасните отпадъци от бита от потока битови отпадъци и отклоняването им от депата с оглед намаляване на потенциалния риск за човешкото здраве и околната среда.

– Какво ще стане със стационарните и мобилните пунктове, след като проектът бъде осъществен?
– По време на проекта ще се направи оценка на резултатите. Чрез нея ще се прецени дали са постигнати заложените цели, доколко подходът е бил достатъчно ефективен и нужно ли е неговото надграждане и как този модел да бъде мултиплициран в други български общини. След приключването в края на май 2019 г. собствеността на центровете остава на общините. Ние им ги прехвърляме още след тяхното изграждане, но те ще поемат разходите едва след края на проекта. По време на неговото действие местните управи ще покриват единствено възнагражденията на наетите служители.

– Какъв е механизмът на самото финансиране?
– 85% от средствата са от Швейцария, а останалите 15 на сто са национално съфинансиране. По проекта за пестицидите конфедерацията осигурява 19 929 098 щвейцарски франка, а националното съфинансиране е 3 516 900 франка. В ПУДООС като изпълнителна агенция ще обявяваме обществените поръчки и ще контролираме цялостното изпълнение на дейностите.

Нашият гост
Ренета Колева работи в ПУДООС от 2012 г., а става изпълнителен директор на предприятието през септември 2014 г. Участвала е пряко в разработването, управлението и изпълнението на програми и проекти, по които ПУДООС е бенефициент и/или изпълнителна агенция. Експертният й опит е свързан още и с осъществяване на контролни функции при съставянето, съгласуването и изпълнението на финансовия план на институцията. Завършила правния факултет на Нов български университет. Владее испански, английски и френски език.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване