09/10/16 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Илияна Йотова ще е вице на ген. Радев

 Илияна Йотова ще е вторият човек в кандидат президентската двойка на БСП. Евродепутатът влиза в президентската битка на 6 ноември в тандем с ген. Румен Радев, потвърди източник от Столетницата пред 24news.bg. В момента социалистите има Национален съвет, на който трябва да одобрят кандидатъ за вице на генерала.  Както прогнозира изданието ни преди 20 дни Йотова е най-одобряваната за вицепрезидент от вътрешнопартийното допитване на БСП през юли.

"Канидатът за вицепрзидент трябва да има широка подкрепа от БСП, да е партийна фигура, да има ясна визия за проблемите и предзивикателствата пред България и да има европейски профил", оберта профила на кандидата за втори човек в кандидат президентската двойка Весела Лечев.

След номинирането на ген. Радев за президент и оттеглената подкрепа на АБВ, от БСП бяха категорични, че вицепрезидентът ще е партийна фигура на Столетницата. В момента няма по-сигурна и стабилна кандидатура от тази на Йотова. Със сигурност тя е една от най-популярните и активни български депутати в Европарламента, коментират съпартийците й.

От френската гимназия през БНТ до Европарламента

Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска и френска филологии в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация - Франция и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990 - 1997 г.). Владее френски и руски език. Омъжена, има един син.

Депутат в 40-то Народно събрание (2005 - 2007 г.). Ръководител на Пресцентъра на ВС на БСП (1997 - 2007 г.). Член на Висшия съвет на Българската социалистическа партия (от 2000 г.) Заместник-председател е на Градския съвет на БСП - София от януари 2006 г. Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и зaместник-председател на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Депутат в Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите от юни 2007 г. Член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в ЕП по време на първия си мандат като евродепутат (2007- 2009г.).

През втория си мандат като депутат в Европейския парламент Илияна Йотова е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Молдова; член е на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI), на Делегация в Парламентарна асамблея Евронест (DEPA); Заместник-член е на Комисията по заетост и социални въпроси (EMPL), на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), и на Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб (DMAG).

Йотова първа вкарва Черно море в политиката на Европейския съюз

Една от генералните теми в работата на Илияна Йотова е свързана с Черно море и мястото на черноморския регион в морската политика на ЕС. Още през 2010 година като член на Комисията по рибно стопанство и аквакултурата тя призова за специално внимание върху този европейски регион, който стоеше в страни от общата европейска политика в сектора на рибарството. През същата година Илияна Йотова постави въпроса пред ЕК за управление на орган за черноморките рибни ресурси и получи правото да разработи самостоятелен доклад - “Настоящето и бъдещото управление на риболова в Черно море”.

Докладът има за цел да създаде отделен консултативен съвет, тъй като до този момент липсваше каквото и да било общо споразумение между шестте държави около Черно море в областта на рибарството и всички свързани с него аспекти. С този доклад се прави първата стъпка към налагане на правила и координация между черноморските държави. В края на януари 2011 г., българските експерти запознаха Европсйкия Парламент и Европейската Комисия с основните проблеми на черноморския басейн, като например свръхкапацитета на флота, койото води до свръхулов. При подготовката на доклада бяха отчетени интересите на всички държави около Черно море и всички страни бяха единодушни за необходимостта от неговото приемане.

На 13 септември 2011 година в Страсбург докладът бе приет с пълно мнозинство от европейските депутати. С този акт Черно море зае достойното си място в общата европейска политика по морско дело и рибарство. До този момент черноморската територия стоеше далеч от интересите на европейските държави, тъй като само две от шестте страни, граничещи с Черно море, са членки на ЕС - България и Румъния и то едва от 2007 година.

„Искам действително да бъде направено така, че Черно море да бъде включено в големите структурни проекти, които разработва ЕС в тази област, да има достатъчно финансиране, защото ние се нуждаем от много неща, свързани с екология, с туризъм“, заявява Илияна Йотова. 

По нейна инициатива на посещение в България бе делегация от Комисията по рибарство на ЕП. Те преминаха през целия маршрут от най-северната до най-южната черноморска точка на България. Целта бе да се запознаят с Черно море и региона и да подпомогнат реализацията на доклада. Едно от многото заключения на Делегацията бе, че България е постигнала изключително много с парите от присъединителния фонд САПАРД, но за да се развива рибарството в страна, е необходима активна работа по възможностите на оперативните програми.

“През втория мандат като евродепутат се получи единствената в Комисията по рибно стопанство, която да защитава интересите на Черно море, дори няма колеги от Румъния и това направи още по-отговорна задачата ми да убедя останалите евродепутати. В Комисията по рибно стопанство има много противоречия и интереси. Тя доказва моята теза, че в 21 век има „война” между Севера и Юга. От една страна са държавите от балтийския басейн, които имат своите проблеми интереси, от друга са интересите на големите Франция, Испания и Португалия, от трета са страните, риболовстващи в северните части на Атлантическия океан.В тази сложна картина някъде между всички тези сили и огромни интереси сме и ние - шест държави от Черно море, като само две от тях са членове на ЕС и ние трябва да си отстоим правата”, категорична е българката.

24news.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване