09/10/16 11:14
(http://www.klassa.bg/)

НАП продава миньорските жилища в Бургас

НАП продава на търг жилищата на миньорите от бургаската мина Черно море, заради дългове на собственика Христо Ковачки. Тъй като никой не се е явил в четвъртък, когато е бил първият тур, предстои агенцията да обяви повторен търг на ведомствената сграда.

Работниците, които вече са освободени от работа, поради спиране на мината, сега са на път да останат и на улицата без жилища. В писмо до омбудсманите на Бургас и на Републиката те обясняват, че в едно от семействата има човек с 90 %, а в друго – със 100 % инвалидност. Болна жена обитавала бившата пералня при лоши условия, а едно от семействата – бивши канцеларии.

Теренът, в който се намира общежитието е общинска собственост, в него има и детска градина. Миньорите предлагат сградите, които обитават, но за които никъде не се споменава, че са жилища, да бъдат прехвърлени на общината или държавата, които да се погрижат за хората без дом. Те молят омбудсманите да се намесят и да прекратят търга за продажба, както и да се намери по-справедлив начин да се реши проблема с домовете на уволнените миньори. Те смятат, че дори продажбата да е редовна по закон, тя е неморална и несправедлива.

В знак на протест бившите миньори и семействата им блокираха в началото на седмицата пътя Бургас-Слънчев бряг. Те все още чакат и забавените с месеци дължими обезщетения.

В отворено писмо до медиите изпълнителният директор на „Мина Черно море” ЕАД Русомир Калоянчев твърди, че на работниците всичко като заплати е изплатено. Колкото до обезщетенията, поради освобождаване от работа без предизвестие, на този етап те не можели да бъдат изплатени, тъй като мината е затворена и не работи. Той се бил отчел вече с декларация пред Дирекция „Испекция по труда” в Бургас.

Ръководството на мината обаче смятлоа да преговаря с НАП и да бъде направен опит помещенията, в които живеят бивши миньори, да бъдат отделени от общата продажба на ведомствената сграда, като се предложи на работниците покупката им вбъдеще, ако те имат финансовата възможност да го направят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване