09/11/16 08:36
(http://www.klassa.bg/)

Софийска градска прокуратура разпореди проверка на сделката с „Царските конюшни“

 Софийска градска прокуратура разпореди проверка на сделката с „Царските конюшни“. Проверката е по сигнал до главния прокурор, подаден от народния представител от БСП Жельо Бойчев и председателя на ГС на БСП-София Калоян Паргов. Сигналът е свързан с договори за прекратяване на съсобственост между българската държава и Търговско дружество „Евротранс билд“ ЕООД, сключени по реда на Закона за държавната собственост и чл. 36 от Закона за собствеността, както и доклад, утвърден от министър-председателя Бойко Борисов на Главния инспекторат, за резултати от проверка в Областната администрация на област София. Документите съдържат твърдения за неправомерни действия по повод извършена разпоредителна сделка с имот - държавна собственост – т.нар. „Царски конюшни”. Наблюдаващите прокурори от СГП лично са изискали от Областната администрация на област София цялата документация, касаеща извършената сделка, както и вътрешните правила, регламентиращи задълженията на длъжностните лица при сключването на подобни сделки. От СГП увериха, че проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове. По-късно партиите от „Реформаторски блок“, подкрепящи управляващото мнозинство, излязоха с декларация връзка с поисканата оставка на областния управител на София Веселин Пенев. Те посочиха , че оставката на Пенев е морален жест и призоваха тя да бъде приета единствено след приключване на проверката на прокуратурата. 
В петък премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на областния управител на София Веселин Пенев заради случая с „Царските конюшни”. Това се случи само няколко часа, след като Пенев обяви, че искането за оставката му е несъстоятелно и увери, че назначената от премиера проверка по случая няма да открие нарушения.Проверката бе възложена от Борисов в петък сутринта, след като в четвъртък от БСП оповестиха, че разполагат с данни, че имот от бившите царски конюшни, намиращи се в центъра на столицата, е продаден на безценица от областния управител. По-късно през деня министър-председателят сезира и прокуратурата, като от правителствената информационна служба уточниха, че основание за това дават събраните данни по назначената от премиера проверка на Главния инспекторат, както и от предоставени данни от различни държавни ведомства. Освен оставката на областния управител в петък бе поискана още една – тази на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. През целия ден управляващи и опозиция взаимно си прехвърляха топката и отправиха обвинения помежду си, а напрежението се промъкна и сред управляващото мнозинство, след като от ГЕРБ поискаха Реформаторския блок да оттегли Веселин Пенев от поста му още преди това да стане факт. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване