09/11/16 08:40
(http://www.klassa.bg/)

Ядрените опити в света след 1945 г.

 Когато в ранните часове вчера Северна Корея извърши своя пети и най-мощен досега ядрен опит,  Геофизическият институт на САЩ съобщи, че в азиатската страна е регистрирано земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, а в близката китайска провинция Юлин бяха евакуирани ученици.
 
Политическите сътресения обаче са много по-сериозни от земетръса. Американският президент Барак Обама предупреди, че последният тест ще има сериозни последици за Пхенян, генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга обяви, че страната му ще обмисли нови санкции срещу Северна Корея, а Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) осъди теста и започва консултации за нови „подходящи мерки” срещу страната.
 
Bloomberg припомня, че през тази година Северна Корея изстреля и няколко балистични ракети, които се приземиха на няколкостотин километра от японския бряг. Изстрелванията през тази година са най-малко 22, показват данни на американската отбранителна администрация. 
 
Напрежението в региона се засилва и заради намеренията на САЩ да разположат система за противоракетна отбрана в Южна Корея. Срещу това възразяват Китай и Русия. 

Смята се, че ракетата Taephodong-2 на Северна Корея е тристепенна балистична ракета, за която се предполага че е усъвършенстван вариант на Taephodong-1. Тя беше тествана на 5 юли 2006 г., като се е разпаднала около 40 секунди след изстрелването. Алтернативни нейни названия са Моксон-2 ("Юпитер-2"), Пектусан-2 и Унха-2 ("Млечен път-2"), предава Statista.

Засега се знаят малко техническите детайли за ракетата. Няма сведения дали тя вече е въведена в експлоатация. Според експерти средният ѝ обсег е около 6 хил. км с 900-килограмова бойна глава. Това означава, че американският щат Аляска би попаднал в обсега й.

Въпреки това обаче международни експерти вярват, че Северна Корея не е успяла засега да създаде достатъчно малка ядрена бойна глава, която да се монтира на ракетата. При товар, по-малък от 500 кг, тя би имала обсег до 10 хил. км, а при товар от около 1 300 кг той би бил приблизително 4 хил.—4 500 км.

Втората графика показва ядрените опити в света от 1945 г. насам. Според статистиката САЩ са извършили най-много ядрени опити (1 032), следвани от СССР / Русия (715 броя).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване