09/12/16 06:29
(http://www.klassa.bg/)

Фокс: Великобритания е твърде дебела и мързелива за търсене на нови пазари

 Великобритания като търговска нация е станала „прекалено мързелива и дебела”, а нейнитебизнес лидери се интересуват повече да играят голф в петък следобед, отколкото да търсят нови пазари за износ”, заяви министърът на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

Фокс е виден активист за излизането на Великобритания от Европейския съюз и според него страната трябва да изгради нови търговски връзки с останалата част на света.

Търговията беше един от основните спорни въпроси на британския референдум на 23 юни.

Тази страна не е свободно търгуващата нация, която беше доскоро. „Ние сме станали твърде мързеливи и твърде дебели за успехите на предишните поколения”, заяви той пред активисти.

"Какъв е смисълът за нас от преустройство на световната търговия, какъв е смисълът да излизаме и да търсим нови пазари за Обединеното кралство, ако ние нямаме износители, които да запълнят тези пазари?", запита той.

Според подкрепящите идеята за оставане в блока Brexit би навредил дълбоко на търговията, а от другата страна на лагера привържениците на идеята за напускане на блока смятат, че това ще даде възможност на Великобритания да погледне отвъд Европа, като изнася за други, по-динамични части на света.

„Има компании, които биха могли да допринесат за просперитета на нацията ни, но това не се случва, защото може да е трудно, да продължи дълго или просто защото ще отнеме времето за голф в петък следобед”, заяви Фокс.

Депутати от целия политически спектър разкритикуваха Фокс, който е бил лекар, преди да влезе в политиката.

„Търговията на Великобритания е фантастична, но Brexit  я накърнява”, заяви консерваторката Анна Собри, която на референдума зае страната за оставането в ЕС.

Според лейбъристите коментарите на Фокс са „обидни и глупави” и са симптоматични за „хаотичния подход на консервативното правителство към Brexit”.

“Създадох успешен бизнес, никога не съм играл голф в петък следобед и надявам се не съм нито тъп, нито дебел. Възгледите на Лиъм Фокс са невежи и груби”, заяви друг депутат от Лейбъристката партия Джо Стивънс.

Някои бизнес лидери също реагираха гневно.

"Това е просто абсолютно отвратително. Как смее?, коментира пред BBC radio Ричард Рийд, съосновател на Innocent Drinks, които бяха част от официалната кампания за оставане в ЕС.

Говорител на британския премиер Тереза Мей и отдела на Фокс за международна търговия отказаха да коментират.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Евгения Маринова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване