09/12/16 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Шест причини да наречем Берлин пропаднал град

 „Беден, но секси“ описва германската столица един от нейните бивши кметове. След обединението на Германия градът се превръща в космполитен център, привличащ кретивни личности с ниските наеми и множеството възможности. Туристите също пристигат с интерес – само за първото полугодие на 2016 година близо 6 млн. души са посетили германската столица.

Истината под повърхността обаче е друга, посочва The Local. Градът е затънал в бедност, безработица, лоша инфраструктура и престъпления. Образователната система се задъхва, а в града вече е осезаемо присъствието на бежанците, твърди германското издание и посочва шест причини, които дават основание германската столица да бъде наречена пропаднал град.

На първо място – летището

Берлин е уникален германски град по отношение на мегапроектите. Примери като подземната жп гара в Щутгарт или концертната зала в Хамбург показват, че германската ефективност куца понякога. Но новото летище на столичния град е истински рекордьор – вече шест години то не може да бъде отворено, носейки множество скандали и обвинения в корупция. Малцина вярват, че новият краен срок – през 2017 година, ще бъде спазен.

 

Градските власти вече признаха, че проектът е истинско фиаско, а разходите за реализацията му се оказаха два пъти по-големи. Сметките показват, че новото летище ще струва 5 млрд. евро на германските данъкоплатци.

Дългове

За разлика от много други градове и провинции в Германия, чиито дългове растат, в Берлин е обратното. Дълговете на столицата намаляват от 59,8 млрд. евро през 2014 година до 59,2 млрд. евро през 2015 година. Но в същото време задълженията на града са значителни – за сравнение дълговете на провинция Бавария достигат 36,9 млрд. евро.

И Берлин всъщност е единствената европейска столица, която дърпа назад цялата държава, вместо обратното. В Германия има система за намаляване на неравенството между провинциите. По нея през миналата година Берлин е получил 3,6 млрд. евро. Бавария пък е дала 5,4 млрд. евро във федералния бюджет за схемата.

Бежанците

Берлин не може да се справи с бежанците. През миналата година в центровете за бежанци в града са постъпвали по 500 души на ден, а капацитетът за прием е 200 души на ден. Системата е претоварена и документацията се складира в кашони, обясняват служители. В центровете дори си имали „търсачи“, чиято работа е да издирват досиетата, складирани по стаите, докато бежанците чакат на опашка при всякакви метеорологични условия.

Престъпност

Престъпността в Берлин е по-висока, отколкото в другите германски градове. Според статистиката на вътрешното министерство в страната в столицата се случват 16 414 престъпления на 100 хил. души, спрямо 13 839 в Хамбург или средното за страната от 7 797. През 2015 година престъпността в града се увеличава с 4,9 на сто на годишна база.

Все пак убийствата намаляват, но с 14% се увеличават кражбите от магазините, а джебчийските кражби са с почти 26% повече.

Безработица и бедност

Бедността и безработицата са съвсем реален проблем за столичаните. През 2015 година Берлин е вторият град с най-висока безработица в страната – 10,7% от трудоспособното население е без работа. Средното за Германия е 6,4%, а в Бавария дори е 3,6 на сто. 16,4% от берлинчани получават помощи от държавата.

И не само това – 20% от живеещите в Берлин са описвани като застрашени от бедност. Те получават под 60% от средното заплащане за страната. В Бавария този процент например е 11,5 на сто. По данни на статистиката средният разполагаем доход на човек от домакинство в Берлин през 2014 година е бил 18 594 евро. В Бавария – 23 080 евро.

Образование

Берлин има най-лошата образователна система в цяла Германия, твърди още The Local. Изданието се позовава на изследване на Института за икономически проучвания в Кьолн. През 2014 година процентът на раннонапускащите училище е 8,1, докато средното в страната е 5,5%. 39,7% от студентите в университетите в града не завършват своето обучение.

По статията работи: Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване