09/13/16 06:07
(http://www.klassa.bg/)

Директни полети между София и Ню Йорк от догодина

 

Планира се редовна линия с 2-3 превоза седмично, както и чартъри

От следващата година може да има директни полети между София и Ню Йорк. Това съобщи Янко Иванов, изпълнителен директор на компанията, която ще извършва превозите. Той обясни, че авиокомпания вече е получила разрешение от американското правителство. Плановете са да бъдат извършвани както редовни полети с честота 2-3 пъти седмично, така и чартърна линия.

До този момент са подадени всички документи до американската страна, има назначения, подписано е включително от администрация на президента на САЩ, стана ясно още от думите на Иванов. И обясни, че са извършени и тестови полети до САЩ. Той посочи още, че са направени и постъпки за получаване на слотове към летище "Кенеди". Иванов поясни, че една от процедурите, които трябва да се приключи е свързана с подаване на данни за пътниците и екипажите, която трябва да бъде обработена от американската администрация и да бъдат допуснати до полети. А втората е формалното назначение от българска страна на авиокомпанията, която ще извършва полетите. Очаква се в края на тази или началото на следващата година

 

да приключат и последните административни процедури

 

Плановете на компанията са след директните полите до Ню Йорк да има и разширение на дейността с отриване на линия и към Чикаго. Последният директен полет София- Ню Йорк на българска авиокомпания бе през 1999 г. на бившия национален авиопревозвач “Балкан”

Относно възможността да отваряне на линията до САЩ министърът на транспортна Ивайло Московски коментира, че е абсолютно реалистично от следващата година да има директни полети. Министърът участва в международна конференция "Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите" в столицата, която се организира с подкрепата на министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Московски съобщи още, че срокът за подаване на документи за концесията на Летище София се увеличава с един месец до края на ноември. Удължаването е поискано от три компании, които са проявили интерес към процедурата На сайта на министерството, където е публикувана цялата документация по концесионирането има над 1000 влизания и около 700 въпроса, зададени вече от потенциални компании с интерес.

Ще се радваме, ако някоя от големите американски компании проявят интерес към процедурата на концесиониране, коментира още Московски. Той припомни, че в критериите за отдаване

 

са заложени и мерките за сигурност и безопасност

 

които са с особена тежест при определяне на изпълнител. В инвестиционната програма на бъдещия оператор е заложено като основна инвестиционна мярка реновиране на Терминал 1, обясни още министър. По думите му не е вярно твърдението, че летище София не може да бъде разширявано и припомни, че то може да обслужва до 10 млн. пътника с едната писта, а за над 10 млн. пътника ще трябва да бъде изградена втора писта и това е предвидено като потенциал. В момента обаче сме на ниво 4 млн. пътника годишно, така че е прекалено оптимистично да вярваме, че биха могли да достигнат тази цифра, коментира Московски. Последните няколко години като обем дейността на Летище София нараства и съм сигурен, че то има своя потенциал, заяви още той. И допълни, че вероятно е много силно да кажем, че би могло да стене регионален лидер, тъй като едва ли някой е в състояние да измести обемите на летището в Истанбул, но то има своето място в региона.

Относно форумът Московски заяви, че очаква той да даде по-силен тласък на взаимоотношенията по темата за сигурността, на комуникацията между летищата в Югоизточна Европа. По думите му заедно с колегите си от големите американски летища шефовете на европейските летища ще обменят практики за бизнеса, който се извършва на тяхната територия, поддръжката на летателните апарати, системите за информационно обслужване. Подобно събитие от висок ранг в този сектор се провежда за първи път в България. Досега домакини са били Хърватия, Унгария и Чехия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване