09/13/16 06:22
(http://www.klassa.bg/)

Само 8% от жилищата у нас застраховани

 

Софиянци дават по около 100 - 150 лв., за да защитят имота си

Едва около 8% от жилищата у нас са застраховани. Това съобщи за „Монитор” Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Според нея огромно влияние върху този процент оказват ипотеките. „Значителна част от застраховките домашно имущество са свързани с ипотечния портфейл на банките. Нормално е всеки кредитор да търси защита от непредвидени събития. Именно това осъзнаване на риска, което банките имат, липсва все още на потребителите, макар че за разлика от банките, те често са финансово напълно неподготвени за неочакваното”, заяви Несторова.
Председателят на Асоциацията на застрахователните брокери, Ивета Кунoва също подчерта, че  броят на българите, които отделят пари, за да застраховат дома си,  все още е много малък.
По думите й хората, които все пак решат да сключат застраховка, търсят минималната цена, която обаче означава и ограничено покритие. „Застраховка може да бъде сключена и за 10 лв. на година, но и изплатеното обезщетение при щета ще е скромно. Средната цена на сключените полици е 100 - 150 лв. за София и около 60 – 80 лв. за страната”, допълни тя.
Застрахователите обясняват, че сънародниците ни масово страдат от предразсъдъци по отношение на имуществените застраховки. „Или ги смятат за твърде скъпи, или за безполезни и хвърляне на пари на вятъра”, каза Кунoва. По-големият проблем обаче бил, че хората масово не вярвали на застрахователите и смятали, че дори да имат застраховка, в случай на бедствие застрахователят ще се „измъкне” и няма да им плати нищо или ще плати недостатъчно.
Най-често потребителите сключвали застраховки на минимални цени, привлечени от атрактивни реклами, но в повечето пъти не осъзнавали, че и покритието, което се предлага за тази цена, е ограничено. „След това са недоволни, че изплатеното обезщетение е минимално. Затова  изборът на застраховка трябва да е съзнателен и внимателен най-добре с помощта на специалист – застрахователен брокер”, казаха още експертите.
Според Несторова би трябвало да са водещи застраховките „Живот” и здравните, непосредствено следвани от застраховката на дома. Едва след това трябва да застава въпросът за застраховка на движимото имущество, например - автомобила.
От асоциацията на брокерите заявиха, че все още е много малък процентът на хората, които доброволно застраховат имуществото си. „Не е изненадващо, но е тревожно, че хората с по-скромни финансови възможности по-рядко сключват застраховки, тъй като от една страна бюджетът им е ограничен и бързат да покрият текущите си разходи, а от друга страна много от тях смятат, че не могат да си позволят застраховка. В същото време тези хора са най-уязвими и когато ги сполети бедствие, възстановяването на щетите е много трудно. Затова именно те е добре да имат някаква застраховка”, обясняват застрахователните брокери.
По отношение на ръста при полиците за дома от бранша коментират, че се  наблюдава минимален ръст от около 0,2%, ако се сравняват данните към 31 май 2016 г. с тези към същия период на миналата година.
„Достатъчно е да си припомним градушката в София по-миналата година или наводненията в някои райони на страната, година след година. Тъжно е, когато знаеш, че срещу малка премия едно семейство е можело да има финансова защита на дома си, а вместо това моли за помощи, които винаги са недостатъчни”, категорична бе Светла Несторова.

 

 

 

Цялата статия от Тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване