09/14/16 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Инфлацията се върна на нула през август

 Инфлацията се върна на нула през август, след като през юли бе отчетен ръст на потребителските цени от 1% месечно. Това сочат данните от Националния статистически институт (НСИ) за август 2016 г. Спрямо декември на 2015 г. се регистрира отрицателна инфлация от 0,2%, а годишната инфлация е -0,3 на сто.

През август спрямо юли най-много се понижават цените на стоки като облекло и обувки – с 2,9%. При хранителните продукти намалението е в размер на 0,2%.

Данните показват още, че цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия се увеличават с 0,2 на сто. За месец се наблюдава и ръст в парите, които трябва да даваме за жилища и комунални услуги – с 0,3%, за обзавеждане и домакински уреди – с 0,6%, както и за транспорт – с 0,5 на сто.

През миналия месец най-много са се понижили цените на хранителните продукти като дини и пъпеши – над 21%, ябълки и домати и краставици. Въпреки това през август е трябвало повече да плащаме за стоки като зеле (21,1%), листни зеленчуци (9,8%) и цитрусови плодове - 6,1%.

В групата на нехранителните стоки и услугите, освен при облеклото и обувките, е регистрирано намаление на цената при течните горива за битови нужди, въглищата и някои домашни електроуреди.

От статистиката става ясно още, че през осмия месец от годината ръст в цените се отчита при международните полети, праховете за пране и дървата за отопление.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване