09/14/16 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Само 70% от фактурите у нас се плащат в срок

 Българските фирми са най-нередовните платци в Европа – едва 70% от фактурите се плащат в срок, при 73 на сто средно за Източна Европа и 76% за цяла Европа. Компаниите у нас дори удължават даваните срокове за отложено плащане на своите бизнес клиенти от 38 през миналата година на 41 дни. Поради тази причина се наблюдава и ръст при забавените и отписани плащания – от 28% на 30%.

Това показват данните от ежегодното проучване на EOS “Навици на плащане в Европа“ за 2016 г. То се провежда съвместно с института за пазарни проучвания YNS Infratest и обхваща 14 европейски държави. Анкетирани са общо 3 хил. европейски компании, като българските фирми участвали в допитването са 200.

Забавата, с която фирмите се разплащат у нас е 28 дни след падежа на фактурата, като единствено в Гърция отчитат един ден повече.

Райна Миткова, управител на EOS заяви, че една от основните причини за просрочие при бизнес клиентите е временната липса на кеш. Това са отговорили 48 на сто от участниците. Друга причина са забавените плащания от собствени клиенти – 40%. Значително увеличение се отчита при използването на търговски кредит като причина за плащане след датата на падеж – от 25 на 35%.

При гражданите пък се отчита спад на навременните плащания до 77% при 78% през миналата година. Основната причина за просрочие при гражданите е временната липса на парични средства, безработицата и общата икономическа ситуация.

Експертите допълват още, че водещи предизвикателства пред компаниите остават подобряването на навиците на плащане на клиентите, постоянство при спазването на срокове за плащане и проверката на кредитоспособността на клиентите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване