09/15/16 07:27
(http://www.klassa.bg/)

Никой не може да се справи сам с бежанците, трябва общо решение

 
  • Миграционният натиск към страната ни е намалял с 30%

 

  • Великобритания все още има ход назад към ЕС

 

-Г-жо Грозданова, европейските лидери се събират в петък в Братислава, където във фокуса на разговорите ще бъде мигрантската криза. Каква позиция ще отстоява България?

 

-България заминава с позицията, която е отстоявала и досега – да се намери единно европейско решение, което да има устойчивост и дълготрайност. Не можем да се справим нито ние, нито която и да е отделна държава сама с този голям проблем. Същественото сега е, че вече имаме потвърждението на големите европейски лидери - и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че ще получим не само политическа, но и техническа и финансова помощ, за каквато настояваме от юли. Имаме нужда от това, защото нашата граница е външна за Европейския съюз и пазейки България, ние пазим цялата негова територия. На предстоящата среща в Братислава ще поставим вече по-ясно и по-категорично въпроса за нуждата от повече подкрепа, солидарност и отговорност от всички държави, за да може да се справим. Именно в контекста на единството и обединението бяха и срещите на премиера Бойко Борисов с министър-председателите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич. Разговорите бяха доказателство за това, че се търси диалог. Ние сме партньори с Унгария в ЕС, НАТО и други международни организации и е важно да се разбираме и да си сътрудничим максимално ефективно и в полза и на двете страни. Сърбия е важен наш съсед и приятел, когото подкрепяме по пътя за членство в ЕС, защото от това зависи развитието на региона. Точно в духа на обединението утре в Народното събрание ще бъде прието и решение за обявяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство, което е по тяхна инициатива. Това е първото такова решение на нашия парламент.

 

-Закъсня ли Европа с мерките за бежанската криза?

 

-Европа по-скоро не можа да даде ясен план за действие, който да бъде изпълняван последователно. Основната причина за това е, че когато 28 държави тогава, а сега 27 без Великобритания, искат да постигнат консенсус, се стига в крайна сметка до много компромиси. А в такава ситуация няма яснота какво точно да се прави.

 

-Трябва ли тогава да се преосмисли моделът на вземане на решения в ЕС за повече оперативност?

 

-В момента има голямо желание да се стигне до една обща стратегия за външна политика и сигурност. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини представи такава стратегия и вече има ясен времеви план за нейното прилагане. В основата й е създаването на т.нар. Европейски отбранителен съюз, който доскоро се наричаше обща европейска армия. Германия и Франция вече дадоха своето категорично потвърждение за него. В момента след Brexit се наблюдава желание в съюза за повече интеграция. В стратегията на Могерини обаче на много места пише - регионални формати. Нямаме нужда от това, а от общи решения, ясни и без компромиси.

 

-А ще успее ли Европа да интегрира самите бежанци?

 

-Има няколко условия, които трябва да се спазят, за да има интеграция. Първото е хората, които идват, да имат желание за това. Другото е възможността на всяка страна и финансово, и организационно да осъществи този процес. Но в основата според мен винаги е стояло образованието. За да можем да интегрираме имигрантите, трябва да ги научим на езика ни и да могат да работят тук. Ние вече имаме добре адаптирани миграционни общности в България – и от Сирия, и от Ирак и дори от Афганистан.

 

-Когато обаче стават все повече бежанците на едно място, не започват ли да се капсулират?

 

Естествено. Тези паралелни общества са навсякъде. И в Германия например турската общност, която е много голяма, е капсулирана. Те не говорят езика и това е проблем, въпреки че на практика са работна ръка там.

 

-Бежанският натиск по границата ни расте или намалява?

 

-За този период от годината спрямо миналата миграционният натиск към България е намалял с 30%, което е много добре. Мигрантите, дошли на наша територия от началото на бежанската криза, са около 30 000. За разлика например от Словакия, която има 100. Унгария и Словакия дори съдят ЕК в Люксембург за квотния принцип за разпределяне на бежанци и не го прилагат.

 

-Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС поставя много въпросителни. Нашите сънародници ще могат ли да останат да живеят и работят там?

 

-Много е рано да се отговори на този въпрос. Но аз съм оптимист, не виждам да има някаква пречка за това в бъдеще. Великобритания си остава на картата на Европа, няма да има някакви големи сътресения. Тепърва предстоят преговорите и все още не е задействан член 50 от Лисабонския договор. Ще видим какво ще стане. Няколко пъти съм казвала и още смятам, че има вероятност и за ход назад.

 

-Чисто процедурно възможно ли е това?

 

-Да. Задействайки член 50, има възможност за минимум две години преговори, които могат да продължат и до три години. Условията, до които стигнат ЕС и Великобритания, може да не се харесат на Острова. Може дори договореното да се подложи на референдум и гражданите да кажат, че не искат при тези условия да излизат от ЕС. Така че, всичко е възможно.

Но загубата за България от напускането на Великобритания, наред с това, че тя беше балансьор между Франция и Германия, е че, в много случаи даваше политическа подкрепа на нашите предложения.

 

-Сега Ангела Меркел сякаш остава сама в лидерството в ЕС, не е ли опасно това?

 

-Тя остава основен лидер, но естествено, че ще търси подкрепата и на Франция и Италия, които са големите индустриални сили в ЕС.

 

-Какви трябва да са приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на 2018 г.?

 

-Приоритетите ще се формират заедно с другите две държави в т.нар. Тройка – Естония и Австрия. По принцип всяка страна формира своя основен приоритет в сферата, в която е най-силна. За Естония това е дигитална Европа. За Австрия смятам, че ще бъде миграционната политика, защото те много сериозно поставят въпроса, при това не в посока на единството. А България според мен трябва да заложи сред основните приоритети енергетиката - енергийната сигурност и диверсификация, общ енергиен съюз и пазар.

 

-Какви ползи може да извлече България пряко от председателството и има ли риск за имиджа на страната ни, ако не се справим?

 

Вариант за несправяне няма. Разбира се, ще бъде тежко, защото България за първи път ще поеме председателството и много въпроси, за които теоретично сме се подготвили, може да не предвидим на практика. Но организационно ще се справим, има достатъчно административен ресурс. Все още има малък проблем с преводачите, които ще бъдат необходими, но и за това има време.

А основната полза от председателството ще бъде възможността да покажем страната си, да я рекламираме. България е интересна за много от държавите членки, защото е непозната. За нас ще е много полезно също в този период да използваме опита на Естония за електронното управление. Другото, което ще остане за страната ни от председателството, са подготвените кадри и инфраструктурата, която ще се изгради.

 

Темата с кандидатурата на България за генерален секретар на ООН се превърна в международна. Може ли да има натиск отвън, или страната ни си взема сама решенията?

 

Натиск от дипломатическа гледна точка не е възможно да има. Аз повече възприемам това, което се говори, като заявка за подкрепа и е много добре, че държава като България може да има повече от един кандидат, който има необходимите качества.

 

 

ВИЗИТКА

Родена е през май 1975 г. в София

Завършила е Медицинския университет в София

Депутат от ГЕРБ в три състава на НС

Председател на Комисията по европейски въпроси в 41-вото НС

В 43-тото НС е председател на Комисията по външна политика и ръководител на постоянната делегация на НС в ПАСЕ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване