09/15/16 07:25
(http://www.klassa.bg/)

Русия се готви за цена на петрола от 30$ за барел

 Министерството на финансите на Русия очаква в стрес сценария си цената на един барел петрол да бъде 30 долара през идните години, заяви заместник-министърът на финансите Максим Орешкин на конференцията на Fitch Ratings, съобщи БТА.

"Ако се сбъднат отрицателните прогнози за динамиката на световната икономика, то и за петролния пазар не може да има нещо добро. За пореден път ще бъдат преразгледани прогнозите за динамиката на търсенето. Стрес сценарият, който ние виждаме, това, за което трябва да се готвим, е цена на петрола от близо 30 долара за барел през идните няколко години", допълни Орешкин, цитиран от ТАСС.

Не бива да се радваме на сегашните ценови равнища на петрола. Щом констатираме корекция на другите пазари, то това ще се отрази и на петролния, особено като се има предвид, че на петролния пазар се запазват много от проблемите, коментира още руският заместник-министър.

Във вторник средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се понижи до 42,91 долара за барел. В понеделник един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 44,53 долара. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела

В азиатската електронна търговия вчера котировките на петрола тръгнаха нагоре, въпреки че надеждите за траен скок бяха охладени от нови информации, които дават да се разбере, че прекомерното предлагане няма да бъде поето скоро от икономиките. Американският лек суров петрол с доставка през октомври повиши котировките си с 21 цента до 45,11 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, също с доставка през октомври, поскъпна с 18 цента до 47,28 долара за барел.

В момент, когато играчите на пазара очакват срещата на производителите на черно злато в Алжир, Международната агенция за енергията посочи, че перспективата за ребалансиране се отдалечава заради търсенето, което страда от икономическата несигурност, и предлагането, което продължава да бъде изобилно подхранвано от ОПЕК.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване