09/15/16 10:21
(http://www.klassa.bg/)

След сделката със САЩ Русия ще си върне статута на суперсила

След споразумението със САЩ за Сирия Русия отново може да си върне ролята на суперсила, загубена след разпада на СССР, пише в свой коментар британското издание Independent.

Ако огънят в Сирия бъде прекратен в продължение на седем поредни дни и ООН успее да достави хуманитарна помощ на нуждаещите се, двете страни ще изградят център, който ще организира съвместните удари по цели на „Ислямска държава“ и сирийския клон на Ал-Кайда – Джабхат ан-Нусра.

Идеята да се изготви планирането и провеждането на операция, която може да се превърне в продължителна въздушна операция в Сирия. Вероятно това е и най-важният аспект на постигнатото в Женева споразумение. А ако тези планове проработят, Москва ще си върне статута на суперсила, поне в Близкия изток.

Със споразумението си Русия и САЩ ще отворят общ фронт в борбата с тероризма. Но все още е трудно да се прецени дали то ще проработи. Плановете например съдържат една голяма въпросителна. Досегашните въздушни удари, извършвани от САЩ и от Русия имаха успех и отслабиха терористичните групировки в страната. Трябва обаче и сухопътна операция, която да обхване всички цели. Именно това не е много ясно – кой ще осигури сухопътната операция, която да подкрепи масираните въздушни удари, пише още Independent.

„Ислямска държава“ започна да губи позиции – през май 2015 година групировката извоюва своите последни големи победи – градовете Палмира в Сирия и Рамади в Ирак, а след това изпусна контрола и над двата града.

Нещо повече организацията беше изтласкана и от Фалуджа, който контролираше повече от две години. Иракската армия, подкрепена от въздушните сили на САЩ, успяха да изгонят „Ислямска държава“ от града. Организацията вече няма достъп до външния свят, след като и турската армия затвори цялата граница със Сирия.

Но всичко това все още не означава, че „Ислямска държава“ е победена, защото има много организирани бойци, които могат да оказват натиск с терористични удари по света.

Организацията вече показва признаци на нервност и започна да затваря известните си центрове за обучение, най-малкото, защото част от тях са цели на водените от САЩ въздушни удари.

Това, което Independent наблюдава обаче е и че финансовите ресурси на „Ислямска държава“ започват да намаляват – не са били изплатени заплатите за военните и сътрудниците на организацията през миналата седмица. За това свидетелства източник на британското издание в иракския град Мосул. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване