09/15/16 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Следващият спад на световната икономика ще дойде от САЩ, заяви експерт на Fitch

 Следващият спад на световната икономика най-вероятно ще дойде от САЩ, предупреди главният икономист на Fitch Ratings, цитиран от CNBC.

[По отношение нариска от глобална рецесия първото място, на което бих го потърсил e САЩ, като определено има известна слабост в тяхната икономика“, каза Браян Колтън на конференция на Fitch в Лондон.

Като най-голямата икономика в света здравето на САЩ се възприема като жизненоважно за успеха на глобалната икономика. През юли Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния растеж за 2016 г. до 3,1% от 3,2%, както и за растежа на САЩ до 2,2% от 2,4%.

Глобална рецесия не е базовият сценарий на Fitch,макар че Колтън отбеляза, че икономическият растеж от финансовата криза през 2007-2008 г. насам е слаб.

Възстановяването е под средното ниво. Разочароващо е, но и не виждаме нещата, които биха довели до рецесия“, каза той.

Според Колтън всяко свиване на американската икономика вероятно ще започне от „значителен спад на капиталовите разходи в бизнес сектора“.

Икономистът вижда и опасности от отрицателните икономически разпространения от Китай, втората най-голяма икономика в света, където растежът се забавя стабилно от 2010 г. насам. Опасенията около икономическото здраве на Китай, както и управлението на финансовитепазари от Пекин разтърсиха международните акции и валути през лятото на 2015 г. и началото на 2016 г.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване