09/19/16 06:54
(http://www.klassa.bg/)

Всеки пети се оплаква от лошо качество на тока

 

Всеки десети клиент се съмнява, че електромерът отчита точно

Близо 20 на сто от жалбите, които клиентите на енергодружествата подават в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), са за лошо качество на тока. Почти всеки трети пък се оплаква от това, че според него енергото му е начислило в сметката повече киловатчаса, отколкото
реално е изразходил. Доста сериозен е броят и на тези, които са свързани с това, че ЕРП-то не е изкупило трафопост или друго енергийно съоръжение, изградено от клиента. Те са около 17 на сто от всички оплаквания. Всеки десети клиент на енергодружествата през миналата е предявил съмнения пред КЕВР, че електромерът му не отчита правилно. Това показват данните от годишния доклад на КЕВР до Европейската комисия. За миналата година в регулатора са подадени общо
1297 броя жалби. Освен тях още 1475 абонати на енергото са писали писма на регулатора, в които са искали отговор или разяснения на различни въпроси, свързани с взаимоотношенията им с ЕРП-тата или други енергийни дружества.
Най-много жалби има срещу енергото в Западна България – 611, което не е изненада, защото ЧЕЗ обслужват най-голяма територия, като с най-голяма тежест в жалбите неминуемо са тези от района на столицата.
443 е броят на клиентите на „Енерго-Про“, които са се оплакали в КЕВР, а за ЕВН броят на жалбите е 221.
Оплаквания има подадени и към държавните дружества. За миналата година срещу НЕК са постъпили 9 жалби, а срещу Електроенергийния системен оператор (ЕСО) – 11. В по-голямата си част те са от производители на електроенергия от възобновяеми източници.
Въпреки масовото недоволство от услугите на топлофикациите у нас едва 451 техни абонати са се жалвали в надзорния им орган. 80% от тях са срещу столичното дружество, което обслужва 70% от всички топлофицирани
българи. На практика 35% от оплакванията са по дяловото разпределение. Една пета са по начислените суми за сградна инсталация в жилища, в които са махнати радиаторите, а под 10 на сто – по изравнителните сметки. Учудващо на фона на многото оплакващи се от хладна, вместо гореща топла вода от чешмата, е малкият брой на жалбите от влошено качество на снабдяването с топлинна енергия – 19, или 4 на сто.
За сектора на природния газ в КЕВР са постъпили общо 28 жалби, сигнали и запитвания, а в самите газоразпределителни дружества броят на жалбите е 74 жалби срещу газоразпределителните дружества. В сравнение
с 2014 година последните са намалели с 60%, посочват от КЕВР. Най-много жалби през миналата година са подадени в „Овергаз мрежи“ за територията на Столична община и Божурище. Това са 41% от всички жалби в сектора 0,14% от битовите клиенти на дружеството, посочват от КЕВР.
Близо 91% от жалбите са приети като основателни от
газоразпределителните дружества.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване