09/19/16 07:06
(http://www.klassa.bg/)

Еврокомисарят по миграцията призова САЩ и Канада да приемат повече бежанци

 Европа очаква повече помощ от САЩ и Канада по отношение на бежанците, докато тя се бори с възхода на популизма и ксенофобията, заяви високопоставен представител на Европейския съюз (ЕС), докато световните лидери се събират в Ню Йорк за откриването на 71-та сесия на Общото събрание на ООН.

Над 60 млн. души търсят убежище по света, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос в интервю преди срещата на ООН по бежанците и мигрантите в понеделник.

„Те са бежанци, затова той е проблем, който трябва да бъде решен на глобално ниво. Европейският съюз направи много, но все още не сме постигнали всичко“, каза той, цитиран отThe Wall Street Journal.

Еврокомисарят и бивш дипломат на Гърция каза, че очаква да види обещания за приемане на повече бежанци „не само от американското правителство, но и от Канада, а може би и други големи страни на американския континент“.

„Положителната реакция на канадците показва пътя. Разбирам, че миграцията е вътрешен въпрос тези дни в САЩ предвид предизборната кампания. Надявам се, че изборите ще проправят път към сътрудничество с американското правителство по въпроса“, каза Аврамопулос.

Администрацията на Обама планира да увеличи броя на бежанците, които САЩ приема с почти 30% през фискалната 2017 г., която започва на 1 октомври, макар че въпросът показа разногласия в кампанията за президент. Макар че Хилари Клинтън подкрепя приемането на по-голям брой сирийски бежанци, миналата година Доналд Тръмп призова за временна забрана за влизането на мюсюлмани в САЩ.

 

ЕС изпитва трудности с над милион бежанци само за миналата година, много от които са сирийци, бягащи от гражданската война.

В Европа нямаме подобен опит от преди. Някои страни членки имаха, да, но не и Европа такава, каквато е. Сега се научихме. За да защитим по-добре границите си,договорихме – и сега финализирахме, Агенцията за европейска гранична и брегова охрана (European Border and Coast Guard, или EBCG)“, каза комисарят.

Той добави, че ЕС се е поучил от системата за контрол на границите на САЩ по отношение на проверките на идентичността на хората, които влизат и излизат от територията. Сега блокът обсъжда прилагането на подобна система на ниво ЕС.

Фокусът на ЕС върху защитата на границите отбелязва сериозна промяна в политиката от миналата година. Тогава основният отговор на нерегистрираната вълна от мигранти бе създаването на квотна система, според която страните членки трябва да приемат определен брой бежанци въз основа на икономиката и населението им.

Аврамопулос каза, че разпределението на мигрантите засега е довело до „много слаби“ резултати. От 160 хил. търсещи убежище, които ЕС договори миналата година да бъдат преразпределени от Италия и Гърция към останалите страни членки, само 4700 са били преместени. Възходът на антиимигрантските настроения и успехът на много популистки, ксенофобски партии в няколко европейски страни налага натиск върху правителствата да отказват приемането на още бежанци, каза той.

Според Аврамопулос е важно да се устои на възхода на тези политически движения.

„Популизмът и национализмът подкопават европейския проект, те са срещу основните принципи, върху които е изградена Европа. Накрая не икономическата криза е това, което поставя европейския проект на карта, а управлението на бежанската криза“, каза той.

По отношение на по-високите рискове пред сигурността на Европа, след като се оказа, че няколко извършители на терористични атаки са влезли на континента чрез мигрантския поток, Аврамопулос каза: „Трябва да избягваме да обединяваме терористите с бежанците и мигрантите“.

Той обаче отбеляза, че „ако разузнавателните служби на Европа бяха установили по-близко сътрудничество, много от извършителите щяха да бъдат арестувани и спрени от извършването на тези престъпления“.

Аврамопулос каза, че все още е срещу перспективата за издигане на стена по границата между САЩ и Мексико, както предложи кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп.

„Предвид основните демократични принципи, върху които се изгради следвоенната архитектура на Европа, ние сме срещу всяко нещо, което разделя хората, ние сме срещу стените. Трябва да намерим хуманни и законни начини да се отнасяме към тези отчаяни хора, които бягат от войната и бедността“.

Той допълни, че историята на САЩ, създадени от имигранти, е един от най-добрите примери за това как хора от различни етноси и религии могат да съществуват заедно и да постигат напредък. „Мисля, че в съзнанието на американския народ съществува идеята как да се опазят тези ценности живи“.

По статията работи: Виктория Тошкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване