09/21/16 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Асоциация Активни потребители сезира институциите за оцетните имитации

Асоциация “Активни потребители” изпрати сигнали до Министъра на земеделието, г-жа Десислава Танева, Агенцията по храните, Агенцията по лозата и виното и Комисията за защита на потребителите относно прилагането на заблуждаващи практики при предлагането на синтетични оцетни киселини - заместители на натуралния оцет. Изследване на асоциацията, за което вече писахме, установи различни практики за подвеждане на потребителите при предлагането на заместители на оцет. Сред най-честите нелоялни търговски практики са: думата „консервиране” в етикета на имитиращия продукт, показване на грозде, зеленчуци и туршии, надпис „оцет” върху ценови етикети, подреждането на оцета и фалшивите стоки на един и същи ред, което създава усещането у купувача, че са продукти с еднакво добро качество. 

Оцетните имитации са създадени по изцяло химичен път и са субпродукт на петролната промишленост, което ги прави вредни за здравето. Най-големите производители на синтетична оцетна киселина реално са гигантите Бритиш Петролеум Кемикълс и Селаниз. На тях пише всякакви имена като „кисел продукт“, „оцетен заместител“, „подкислител“ и задължителното „за консервиране“. Те обаче нямат такова свойство и са напълно негодни за туршиите, потвърждават от Агенцията по безопасност на храните и Агенцията по лозата и виното. 

Още по-порочно е, че често на ценовите табели под рафт на самите търговски обекти също пише „продукт за консервиране“ или дори незаконното „оцет“. Явно по отношение на имитациите, както на сиренето, така на оцета и всички други синтетични продукти, търсенето на печалба пред интересите на потребителя е на първо място за търговските вериги. Това се доказва от начина, по който те предлагат с приоритет в излагането на рафтовете си именно химиите, пред натуралните оцети. Често те са един до друг, като имитациите са с промоционален и много по-видим етикет или са поставени на нивото на очите, където най-често посягат хората. Именно затова „Активни потребители“ ще се обърне с официален апел към търговските вериги, да започнат да отделят и обозначават по ясен начин имитиращите храни чрез поставяне на отделни щандове.

Очаква се отговор от сезираните институции. По отношение предлагането на оцета и имитиращите го продукти е налице разнородност, както на компетентните контролни органи на национално равнище, така и на обхвата на техните компетенции, коментират от асициацията. На определени етапи от веригата по производство и търговия на тези продукти може да се установи и припокриване на компетенции. На този етап не е установена специфична административна практика на КЗП конкретно по отношение на оцета и имитиращите го продукти. За сметка на това БАБХ и ИАЛВ имат административна практика спрямо контрола и получаването на сигнали и жалби от потребители.  Министерството на земеделието и храните пък трябваше да издаде наредба според Закона за виното и спиртните напитки още през 2014 г., с която да определи начините за контрол на пазара и координацията между отговорните институции. Към този момент такава наредба няма, а от там липсва и ясна регулация на този пазар.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване