09/21/16 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Интерконекторът с Румъния готов до края на годината

 

Чакаме от Москва да разреши инспекция на реакторите, които ще плащаме

До края на годината се надявам България да има първият си между системен газопровод,.който ще свързва България и Румъния. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на регионалната конференция - “Енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж”.

Според нея диверсификацията

 

означава на първо място сигурност на доставките,

 

на второ - конкурентоспособност и на трето - устойчивост и икономически растеж. „Основните ни приоритети са свързани с изграждането на междусистемните ни връзки със съседните страни“, посочи тя. Министър Петкова, че припомни , че изграждането на интерконектора Гърция-България е проектът, който реално ще даде възможност за разнообразяване на източниците не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. „В момента сме в много важна фаза в развитието на проекта, а именно провеждането на втората обвързваща фаза за интерконектора Гърция-България. Индикаторите на този етап са много добри и аз се надявам, че втората фаза на пазарния тест ще бъде успешна. Работим и по останалите междусистемни връзки, защото те ще създадат реалната, физическа възможност България да има доставка на природен газ и от други източници“, допълни тя.

Ерика Томас, съветник в мисията на САЩ в ЕС смята, че диверсификацията на доставките за Югоизточна Европа ще намали значително цените за потребителите. „Страните от района

 

плащат с 20% по-скъп природен газ, отколкото в Западна Европа,

 

въпреки че са по-близо до източника на доставката му”, припомни тя и добави, че САЩ подкрепят изграждането на интерконекторите между страните на Балканите. Томас каза още, че проектите за терминали за втечнен природен газ също помагат за поевтиняването на синьото гориво. За пример тя посочи пускането подобно съоръжение в Литва, от където и останалите прибалтийски страни да получават газ.

Министър Теменужка Петкова отбеляза в приветствието си към конференцията още, че в сферата на електроенергетиката фокусът е върху пълната либерализация на пазара. "Нейното успешно реализиране ще даде възможност секторът да бъде поставен в изцяло нови условия , изцяло пазарни условия, което ще даде

 

възможност за елиминиране на всички досегашни проблеми",

 

обясни Петкова и посочи, че скоро ще внесе законопроект за промени в Закона за енергетиката, свързан с предписанията на Световната банка за пълната либерализация на електроенергийния пазар в България. Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в парламента отбеляза, че за година и половина второто правителство на Бойко Борисов с определени мерки е успяло да намали хроничният годишен дефицит на НЕК от 800 млн. лв. почти до нула.

По проблема със спряния проект за централата в Белене министър Петкова обясни, че очакваме от Москва да разреши наши експерти да посетят заводите, където е произведено оборудването, да го проверят, за видим за какво плащаме. Петкова припомни, че до края на годината ще платим главницата от 800 млн. лв., за които сме осъдени от международния арбитраж, а за лихвите ще преговаряме с „Атомстройекспорт”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване