09/21/16 10:25
(http://www.klassa.bg/)

Манипулации! Глашатаи на заплата четкат реномето на закъсалите Костов, Василев и Прокопиев

“Ако нещо го няма в медиите, значи не се е случило”, гласи старата PR максима. Тя обаче може да важи с пълна сила и в обратния си вариант – ако нещо е в медиите, то значи е реалност.Точно на този прийом, само че в пропаганден и доста манипулативен вид, разчитат и медиите от обкръжението на икономическо-политическия кръг на Командира и уродливите му отрочета – енергийният олигарх Иво Прокопиев и забегналият банкер Цветан Василев. С течение на годините кръгът от издания, близки до триото, се разраства лавинообразно, като всички те си приличат в едно – пробутването в обществото на тези и изфабрикувани скандали, обслужващи интересите на менторите им (виж стр. 16-17). А за да се създаде усещането за значимост на тезисите, те се препечатват от всички издания на олигархичното трио. Така на принципа на лавината за броени часове едни и същи материали могат да бъдат прочетени на главните страници на “Дневник”, “Капитал”, “Медиапул”, “КлубZ” и други с едничката цел те да бъдат наложени бързо и трайно в обществото.

Опит

Още в годините си на премиер Командира се прочу с мракобесната цензура, която се опитваше да налага над медиите. Пословичен е случаят с предаването “Хъшове”, което бе спряно буквално след първото си излъчване, след видеоскеч, в който Костов краде часовника на тогавашния канцлер на Германия Хелмут Кол. Последвалият скандал явно е накарал Командира и хората му да осмислят медийната си политика. Така вместо да се пробват да налагат цензура, те просто си пазаруват медии или блогъри, следвайки максимата на бившия външен министър от кабинета “Костов” Надежда Михайлова: “Нахранете журналистите”.

А захранването се случва през добре познатата схема – грантове, уредени от менторите им. Проверка на “Телеграф” показва, че самият Прокопиев се оказва виден грантаджия по две направления. През фирмата си „Икономедия”, която е издател на „Дневник” и „Капитал”, е гушнал от „Америка за България” 6 млн. лева за дигитализиране – сума, която би стигнала за качването онлайн на поне половината държавна администрация. Както и през свързаната с него фондация „Капитал”, която се оказва и пъпната връв между Прокопиев и зелените протестъри, оглавявани от Тома Белев и сие. В един от докладите на фондация „Капитал” пред МП е записано, че сдружението на Прокопиев е партньор заедно с още 6 български организации (бел.ред. ­ свързани именно със Зеления октопод) и 4 международни по проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” за 4,79 млн. швейцарски франка. Любопитното е, че на сайта на самия проект обаче фондация „Капитал” е премълчана като участник.

Храненици

В схемите очаквано лъсва и друг виден храненик на Хидрата – Атанас Чобанов. Освен като главен редактор на сайта „Бивол”, той се изживява и като лектор в още едно НПО, свързано с Прокопиев, Безуханова и „Медиапул” ­ „Гъливер клиринг хауз”, по-известно като фондацията, държаща Центъра за култура и дебат „Червената къща”. Сред основателите є е една от съдружничките в „Медиапул” ­ Десислава Гаврилова, а в самата „Червена къща” освен Чобанов като лектори се подвизават и други от основните глашатаи на Хидрата Евгений Дайнов и Огнян Минчев. Показателна за важността и качеството на проектите, с които се усвояват грантовете за милиони, е лекция, водена от Атанас Чобанов с гръмкото име „Термити без граници”.

Чобанов и съдружникът му Асен Йорданов обаче не се въртят само около Прокопиевите хора, а са се закачили и за забегналия банкер. Връзка между „Бивол”, в който редовно се появяват “громящи” материали, но на твърде избирателни теми, и забегналия в чужбина банкер Цветан Василев далеч не е от сега. Сайтът прокламира идеите на пишман финансиста от година, като обвързаността между него и мажоритарния собственик на КТБ се вижда ярко, проследявайки дейността на журналистите в него. Така например един от хората на Асен Йорданов и Атанас Чобанов от година обикаля националните медии, представяйки се за журналист от екипа на „Бивол” и промотира писанията на сайта. По документи обаче се води на работа в друга медия ­ телевизия „Агро тв”. Макар и популярна (и то не много) единствено и само в тематичните фермерски среди, електронната медия се прочу у нас с това, че е създадена с пари, дадени лично от банкера. В разгара на кризата с КТБ журналистката Маргарита Михнева разкри, че пиарката Соня Колтуклиева е получавала крупни суми на ръка, за да лъска имиджа на Василев, като общата сума възлиза на половин милион лева.

На хранилката, само че при забегналия банкер, са и редица други блогъри и тролове, които му работят за рейтинга, докато той се укрива от родното правосъдие зад граница. Кръгът му от електронни медии доскоро се попълваше и от интернет групата “3Бей”. В нея според експерти влизали сайтовете inews.bg и econ.bg. Преди две години, месец след като пишман финансистът забегна зад граница, в няколко печатни издания излязоха данни, според които групата около „3Бей” е формирала специален корпус от интернет тролове, пълнещи форумите на определени сайтове с коментари и мнения в полза на Василев.

На килимчето

Най-показателен обаче е фактът, че когато излязоха списъците с гостите на Василев, частта с посещенията от журналисти в кабинета му беше сред най-внушителните бройки. Безспорен рекордьор както в тази област, така и изобщо е лице на име Мирослав Иванов. За периода от началото на август до началото на декември 2013 г. той се е явявал в сградата, за да се срещне лично с банкера, общо 24 пъти. В някои седмици посещенията са били ежедневни. Едва ли е случайно, че именно Мирослав Иванов се казва и блогърът, списващ страницата „Финансови смислици”, която защитава интересите на Цветан Василев и лансира в публичното пространство защитните му тези, откакто блогът съществува в интернет пространството (виж карето). Освен Иванов, сред честите гости на Цветан Василев е бил друг собственик на сайт, защитаващ самоотвержено интересите на банкера – Огнян Стефанов (виж вдясно). За същия период от време той е бил записан в книгата на охраната като 7 пъти личен гост на мажоритарния собственик на КТБ. Любопитното е, че няколко часа преди да се появи вчерашното опровержение от страна на Василев, първи срещу разпространението на списъка скочи Стефанов. Той нарече писмото, което вървеше със списъка, „фалшификат”, но също не отрече, че се е срещал с банкера. Друг от честите гости е бил и бившият вече издател на в. „Дума” и настоящ мераклия за шеф на TV7 и NEWS7 Николай Малинов. За времето от лятото до края на 2013 г. той е бил при Василев 9 пъти.

Финансови (без)смислици на хонорар

Сред медийните клакьори, наредили се около хранилката на Василев, се оказа и обявилият се иначе за независим журналист Мирослав Иванов. Блогът, който поддържа в интернет, често проповядва теории в подкрепа на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и обкръжението му. Доколко тези теории са плод на лично убеждение или по-скоро на финансов стимул можем да съдим от факта, че Иванов беше извикан преди малко повече от седмица в столичното следствие. Причината са съмнителни договори за реклама, разследвани от екипа прокурори по аферата “КТБ”. Въпреки че самият блогър е отрекъл да е получавал пари от Василев и обкръжението му, преди месец той беше засечен от екип на “Уикенд” да се появява в т.нар щаб на банкера, където в момента се извършват цесии между депозанти и фирмите кредитополучатели (виж стр. 30-31). Всъщност преди да започне да се труди за Василев и хората му, Иванов е бил и на друга хранилка ­ в “Икономедия”. Там той е работил във в. “Пари”, а след това и за наследника му “Капитал daily”.

Кредитор му е съдружник на управителя на “Бромак”

Агент Академик купен за 300 бона

Поне 300 бона струва греещата от телевизионните екрани любов на собственика на “Фрог нюз” и ченге от Второ главно управление на ДС Огнян Стефанов към скандалния банкер Цветан Василев.
Услугите на журналиста ченге далеч не са безплатни ­ за периода от 30 юни 2011 до 13 септември 2012 г. той е задлъжнял с въпросните 300 000 лева чрез дружеството си “Торнадо медия” към фирма, свързана с Василев. И до днес няма данни сумата да е платена, тъй като фирмата на Стефанов, която издаваше скоропостижно издъхналия на 69-ия си брой седмичник “Торнадо”, поиска обявяване във фалит през 2012 г., а процедурата по несъстоятелност все още тече. Това показа проверка в Търговския регистър.

Дългът на “Торнадо медия” ­ еднолична собственост на Стефанов, лъсва от документите от Софийския градски съд, с които през юли 2013 г. магистратите решават да стартира процедурата по несъстоятелност на фирмата. Самият фалит пък е поискан от агент Академик на 13 септември 2012 г. Причината ­ създаденото само две години преди това дружество е натрупало над 10 пъти повече пасиви, отколкото са активите му. В този период фирмата на Стефанов задлъжнява с 300 000 лева към дружеството “БГ корпорейшън”, пише в решението на съда. По-любопитното обаче е, че тази сума изведнъж изчезва. В списъка, направен от синдика на “Торнадо медия” с кредиторите, към които “Торнадо медия” има дългове и сумите трябва им бъдат изплатени, “БГ корпорейшън” не фигурира. Което пък от своя страна повдига въпроса дали дружеството не се е отказало от вземанията си срещу бъдещи услуги.
В цяла България има само едно дружество с името “БГ корпорейшън”, става ясно от проверката в Търговския регистър и в регистрите за фирмено разузнаване.

Привидно в него няма абсолютно нищо смущаващо, като фирмата е еднолична собственост на неизвестния в публичното пространство Едуард Миланов. Това обаче е само привидно. Дружеството е регистрирано на далеч по-популярния от собственика си адрес ул. “Дамян Груев” №46 в столицата. Адресът е едно от четирите гнезда на фирмите, свързани с Цветан Василев и щедро спонсорирани от КТБ през годините. Според в. “Капитал”, който първи публикува разкритията за това, че КТБ е раздала над 1 млрд. лева заеми на свързани с Василев фирми, самото “БГ корпорейшън” също е сред дружествата, спонсорирани от трезора ­ с над 45 млн. лева. В същото време проверка в последния публикуван финансов отчет на фирмата, който е от 2011 г., показва, че през 2010 г. самото “БГ корпорейшън” е раздало заеми в размер на 18 млн. лева, в резултат на което следващата година е получило 2 млн. лева от лихви.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване