09/22/16 07:57
(http://www.klassa.bg/)

До Нова година парното на старите цени

 

За пръв път от 2 години природният газ поскъпва леко

От началото на новия отоплителен сезон до края на годината парното и топлата вода в големите градове ще останат на старите цени, увериха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Председателят на регулатора инж. Иван Иванов, каза след последното заседание на комисията, че лекото поскъпване на природния газ, което ще бъде от началото на октомври ще бъде в размер, който няма по никакъв начин да наруши интересите на българската индустрия и като цяло на българските потребители.

„Искам веднага да заявя, че увеличението наистина е малко,поради което

 

не се поставя въпрос за смяна на цената

 

на топлинната енергия и на електрическата, произведена от когенерациите. Българските потребители на топлинна енергия нека бъдат спокойни, че отоплителният сезон ще започне на цените, на които завърши миналата година. Няма да има повишение на цената на топлинната енергия”, категоричен бе Иванов.

Цената на природния газ е определяща за цената на парното и топлата вода у нас. Те обаче се коригират, само ако синьото гориво поевтинява или поскъпва с повече от 5 на сто.

В доклад, публикуван на Интернет страницата на регулатора се посочва, че природният газ у нас ще поскъпне от 1 октомври с близо 2 на сто. Така синьото гориво, което "Булгаргаз" продава на едро, ще струва вече 286,60 лева за 1000 куб. метра.

Планираното нарастване на цената е първото от почти две години.

 

За последен път газът поскъпна през януари 2015 г.

 

"Булгаргаз" поиска от следващия месец увеличение на цената на газа 290,28 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, което е 3,27 на сто или с 9,20 лв. повече от предишната. Предложената цена е по-ниска спрямо прогнозираната преди месец. На 10 август „Булгаргаз“ прогнозира, че цената на природния газ трябва да се повиши с 3,4 на сто, като се мотивира с очакваните по-високи доставни цени на природния газ в последното тримесечие на 2016 г. и курса на лева към щатския долар. Компанията изчислява стойността на горивото на базата на цените на международните пазари. Членовете на КЕВР обаче

 

не са се съгласили с направените сметки

 

и смятат, че до момента фирмата е получавала повече приходи на базата на цената, по която купува горивото от Русия.

В момента държавната газова компания купува повече от 90 на сто от природния газ от „Газпром”. Другият източник на гориво добиваното синьо гориво е от български находища, но количествата от него са пренебрежително малки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване