09/23/16 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Вдигат паметник на най-добрия кмет на София

 Най-добрият кмет на София- инж. Иван Иванов ще има свой паметник в центъра на града. Бронзовата статуя ще бъде поставена пред метростанция „Стадион Васил Левски“ – на ъгъла на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“. Столична община избира това място, тъй като в близост до него на 23 април 1933 г. бликва първата вода от Рилския водопровод и изпълва специално построения басейн до стадион „Юнак”. Това поставя началото на модерното и работещо и до днес водоснабдяване на столицата. За изграждането на монумента е пусната обществена поръчка. Според заданието паметника на инж. Иван Иванов трябва да притежава запомнящ се образ, а статуята му да бъде от бронз. Фигурата заедно с постамента не трябва да надхвърля 3,20 м. Жури ще определи и награди трите най-добри проекта. На класирания на първо място участник ще се възложи изготвяне на работен проект. Средствата за проектиране, изграждане и монтаж на паметника са общо 50 000 лв, част от които са награден фонд на конкурса. Проектите се приемат в Столична община до 24 октомври.

През май 1934 г., с царски указ, инж. Иван Иванов е назначен за кмет на София и управлява Столична община повече от десет години (до 9 септември 1944 г.). По негово време се извършва основна реорганизация на службите в Столична община. Изработен и одобрен е нов градоустройствен план на София, известен като "План Мусман" (1938 г.). Поради избухването на Втората световна война той остава нереализиран. През 1938 г. към София са присъединени околните села и се образува нова административно-териториална единица – Столична голяма община.

Под ръководството на инж. Иванов се извършват множество подобрения и нововъведения по отношение на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, озеленяването и павирането на града. Въвежда се автобусният и тролейбусният транспорт. След установяването на отечественофронтовския режим в България, инж. Иван Иванов е арестуван и осъден на доживотен затвор. Когато обаче започва изграждането на язовир “Искър”, новата власт е принудена да прибегне до неговите професионални познания и умения. През 1946 г. бившият софийски кмет е помилван и пуснат на свобода.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване