09/23/16 08:00
(http://www.klassa.bg/)

Тежък удар за щатската икономика при победа на Тръмп

 Ако Доналд Тръмп, кандидатът за президент на републиканската партия в САЩ, спечели изборите, това може да има тежки последици за американската икономика. Това каза Сара Максуел от Ofxord Economics в предаването „В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Ако Тръмп успее да приложи всичките си заявени политики, това ще подкопае глобалния икономически растеж и ще свие брутния вътрешен продукт на САЩ с 5%, заяви Максуел. „Последиците ще са изключително широки“. 

В така наречения от Ofxord Economics „неблагоприятен сценарий на Тръмп“, при който се прилагат всички заявени политики на републиканския кандидат, забавянето ще бъде много по-дълбоко, отколкото при частично прилагане на политиките, а растежът ще остане слаб за много по-дълго време.

Според икономиста това отчасти ще се дължи на влиянието на търговските и имиграционни политики на Тръмп върху потенциалното предлагане на икономически ресурси, например труд и суровини.

По думите ѝ към края на петгодишната прогноза БВП на САЩ ще спадне до ниво с до около 5% по-ниско от изходното, а очакваното възстановяване на глобалния растеж ще бъде значително подкопано.

Най-прякото влияние ще имат търговските политики, които ще наложат високи мита върху китайските и мексиканските стоки, а това може да предизвика вторични ефекти върху други страни, каза още Максуел.

Търговските политики ще засегнат негативно и американските компании и служители, отбелязва докладът, позовавайки се на оценки от 2011 г. на Федералния резерв в Сан Франциско, според които американските услуги допринасят за над половината от всеки долар, похарчен за произведени в Китай стоки.

Веригите за доставка също ще бъдат ударени, тъй като те все по-често пресичат националните граници, особено в автомобилната индустрия, се казва в доклада. Той отбелязва, че според някои оценки някои части от автомобилите, произведени в Северна Америка, са пресекли щатски граници осем пъти при процеса на производство.

Повече вижте във видеото!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване