09/25/16 07:45
(http://www.klassa.bg/)

ИСТОРИКЪТ, КОЙТО ПРЕДСКАЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ В САЩ, ЗАЛАГА НА ТРЪМП

 «Никой не знае точно кой ще спечели на 8 ноември, — но един човек е твърде сигурен в резултата: проф. Алън Лихтман, който съвсем точно предсказа резултатите от всички президентски избори от 1984 година», пише изданието.
 
 
Методът, на базата на който работи проф. Лихтман, е описан в книгата му «Predicting the Next President: The Keys to the White House-2016».
 
 
 
 Става дума за 13 въпроси, на които може да се отговори само с «да» или «не». Ако отговорът на повече от шест въпроса е «да», това винаги е в полза на този, чиято партия е в момента на власт, в случая Демократическата. Ако отговорът на шест или повече от въпросите е «не», избирателите ще гласуват против партията на властта — т.е. за кандидата на републиканците.
 
Ето 13-те въпроса от списъка на Лихтман:
 
Мандат на партията: След изборите в конгреса управляващата партия има повече места в палатата на представителите, отколкото след предните аналогични избори.
Конкуренция: кандидатът на управляващата партия няма особени конкуренти.
Кандидатът на управляващата партия е настоящият президент.
Няма трета партия или независим кандидат, който да играе някаква значителна роля.
Икономиката в краткосрочна перспектива: по време на предизборната кампания икономиката не е в състояние на рецесия.
Икономиката в дългосрочна перспектива: реалният ръст на БВП на глава от населението по време на настоящия президентски мандат е повече или равна на БВП по време на предишните два мандата.
Промяна в политиката: действащата администрация осъществява значителни  промени в националната политика.
Социална нестабилност: за времето на настоящия президентски мандат не е  имало дълги периоди на социално напрежение.
Скандал: действащата администрация не е въвлечена в крупен скандал.
Неуспех в отбранителната сфера/във външната политика: действащата администрация не е допуснала сериозни грешки на международната арена или във военната сфера.
Успех в отбранителната сфера/във външната политика: действащата администрация има сериозни успехи на международната арена или във военната сфера.
Харизмата на кандидата на управляващата партия: кандидатът на управляващата партия е харизматичен или е национален герой.
Харизмата на конкурента: кандидатът на партията на конкурента не е харизматичен и не е национален герой.
 
В интервю за The Washington Post професорът отбелязва, че заради личността на Доналд Тръмп му е по-трудно да предскаже резултатите от изборите тази година, отколкото предишните осем пъти.
Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп во Фредериксберге, Виргиния, США. Архивное фото
«Такъв кандидат, като Доналд Тръмп, никога не сме имали, не е изключено, че той ще счупи наложилия се исторически ред, който е налице от 1860 г», — пояснява Лихтман.
 
Според неговата система, ще победи Тръмп.
 
Лихтман обяснява защо Тръмп ще победи, базирайки се на отговорите на въпросите от списъка си. Минимум при пет от въпросите той е абсолютно сигурен:
Мандатът на партията: на изборите в конгреса демократите се провалиха.
Настоящият президент не се кандидатира.
7. Промени в политиката: във втория си мандат Обама няма никакви сериозни политически промени в духа за реформата във здравеопазването.
11. Успех в отбранителната сфера/във външната политика: никакви сериозни дела в тази сфера.
12. Харизмата на кандидата на управляващата партия: Хилъри Клинтън не е Франклин Рузвелт.
 
 
 
 
«Още една точка и демократите са повалени», — пояснява Лихтман.
 
Такава точка, според него, може да бъде въпроса за кандидата от трета партия. Става дума за Хари Джонсън — кандидатът от Либералната партия, който, от гледна точка на експерта, може в резултат да набере значителен брой гласове, т.е. да бъде сериозна конкуренция на Тръмп и Клинтън.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване