09/28/16 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Въздухът в София по-мръсен от Лондон и Париж

 

Втори сме по смъртни случаи в света

 

Въздухът в София е по-мръсен от този в Лондон, Париж и Мадрид. Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО) за качеството на въздуха. Основни причини за замърсяването са трафикът, електроцентралите и фините прахови частици. И докато трафикът в столицата на Англия, Франция и Испания е по-интензивен от този в нашата, София компенсира с високия дял на хора, които се отопляват на твърдо гориво. „Домакинствата в крайните квартали в София

масово се отопляват с печки на твърдо гориво,

заради което нивото на фини прахови частици в тези райони е толкова високо“, обясниха от Изпълнителната агенция по околна среда.

Бургас, Стара Загора, Плевен, Русе и Силистра също се нареждат сред европейските градове с наднормено замърсяване на въздуха. Въпреки че България попада в черната статистика с 6 града, Италия е страната с най-много населени места, в които въздухът е опасно мръсен. Жителите на почти цяла Северна Италия са застрашени от белодробни и сърдечно-съдови заболявания заради праха, който дишат. По данни на Европейската агенция за околна среда всяка година около 60 000 души на Апенините умират преждевременно вследствие на мръсния въздух. Експертите от екоагенцията са категорични, че

вдишването на прах намалява живота средно със 7,4 месеца.

Според доклада на Световната здравна организация в съотношението смъртни случаи на глава от населението първенец в света е Украйна. Там на 100 000 жители 120 умират вследствие на заболяване, причинено от мръсния въздух. На второ място е България, където праховите частици убиват по 118 на всеки 100 000 човека. Топ пет на страните с най-висока смъртност заради мръсен въздух допълват Русия, Беларус, Китай. На другия полюс са Австралия, Канада, САЩ, Швеция, Финландия, където въздухът е най-чист. Според доклада на СЗО това са страните, които са заложили на екологичен транспорт и достъп до възобновяеми източници на енергия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване