09/28/16 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Игнат Канев открива в Русе детска площадка

 

Дарил средства за изграждането й

Канадският строителен магнат с български корени Игнат Канев ще открие утре в Русе детска площадка, изградена с дарени от него средства. Тя се намира в двора на Университетската многопрофилна болница за активно лечение в дунавския град. Очаква се на събитието да бъде и здравният министър д-р Петър Москов, съобщиха от лечебното заведение.

Игнат Канев е в България, за да отпразнува 90-годишнината си. Той е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово. Напуска страната на 14-годишна възраст, за да търси препитание в Австрия. През 1951 г. заминава за Канада и се установява в Торонто, където започва строителен бизнес.

През годините Канев никога не е забравял България. Той дари средства на Русенския университет за построяването на представителна зала, която носи неговото име – „Канев център”. При откриването на модерната сграда на 10 октомври 2013 г. Канев бе удостоен със званието „Доктор Хонорис кауза” на университета.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване