09/29/16 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Варна става столица на СПА туризма

 Промените в Закона за водите ще дадат шанс на Варна да ползва огромните си ресурси от минерални води и да се превърне не само в морска, но и в столица на здравния туризъм. За нас развитието на балнеологията означава целогодишен сезон, нови инвестиции и много нови работни места. Затова ще настояваме за законодателни промени за минералните извори, обяви кметът на Варна Иван Портних по време на Третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в курорта „Свети Свети Константин и Елена“ край морската столица. Имаме съгласуван вариант, който ще бъде внесен в Народното събрание от наши депутати. Вярвам, че парламентът ще ни подкрепи, защото след промените общините, в това число и Варна, ще могат да придобият право на управление върху минералните водоизточници на своите територии, което гарантира ново развитие на туризма и нови възможности, каза Портних пред председателя на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа, зам-министри от министерствата на туризма и на околната среда и водите, и колегите си кметове от Девин, Поморие, Самоков, Кюстендил, Хисаря, Чепеларе, Стрелча. Във Варна има 28 минерални сондажа от басейните Долна Камчия, Варненски и Североизточен. Най-голямата римска баня на Балканите се намира в сърцето на Варна. Римските терми, изградени в края на II век, са имали уникална отоплителна система - хипокауст. Тя е свързвала двойния под и специалните кухини, отвеждащи топлия въздух до върха на сградите, построени до топли минерални извори, които се използват и до днес. Находищата, от които извират целебните води, обаче минават и през областите Добрич и Шумен, а в сегашния Закон за водите няма предвидена възможност местната власт да кандидатства за стопанисване на отделни сондажи от меганаходищата. Според експерти повечето сондажи във Варненска област са от 60-те години на миналия век. Те са силно амортизирани, корозирали и ще са нужни солидни инвестиции, за да се използват ефективно. Сега едва 10% от богатия минерален ресурс отиват за спа и балнеология, а останалите се изливат на воля в морето. В същото време градът има потенциал в медицинския сектор с добре подготвени кадри в Медицинския университет, с инвестициите, които прави в общинското и държавно здравеопазване. Затова съм сигурен, че законодателните промени ще осигурят възможност за по-ефективно ползване на минералните води. Така не само ще върнем славата на древния Одесос, в който се е развивало водолечението, но и ще превърнем Варна в целогодишна туристическа дестинация. Преките ползи ще дойдат и от по-ефективно управление на водите, например за отопление на големи обществени сгради като Двореца на културата и спорта или басейн „Приморски“, които са до термални източници, каза още варненския кмет.

Развитието на СПА туризма е бъдещето на общините, а следователно и на държавата ни!, коментира пък председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов. Според него, развитието на балнеолечението и СПА услугите е чудесен начин за привличане на чужди туристи. Съчетан със СПА и балнеология туризмът в България може да прави 25% от БВП, а не само 12-13%. Това е продуктът, който може да надградим в националния туристически сектор и годишно да не говорим за привлечени 10 милиона, а за 30 милиона туристи. Освен това, се отваря изключителен шанс здравноосигурените европейци да се лекуват у нас и това да се покрива от техните здравни каси. За целта обаче са необходими съответните нормативни промени, за които и от съюза ще продължим да настояваме, категоричен бе Шарлопов. В световен план има 25% ръст на СПА-туризма за година и ако в България си знаем работата, може да направим бум с 50% ръст, посочи той. Според него, след 10 години България може да стане водеща СПА-дестинация в Европа, като втора по богатство на минерални извори страна в света, след Исландия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване