09/29/16 11:54
(http://www.klassa.bg/)

Дебат: Винаги ли има предимство пешеходецът на зебра

Винаги ли, когато пресичаме на пешеходна пътека, имаме предимство? Може ли пешеходецът да е виновен, когато го е блъснал автомобил върху зебрата?  По този казус адвокатската колегия иска тълкувателно решение от ВКС по предложение да се уеднаквят всички процедури, когато става въпрос за блъснат човек на пешеходна пътека.Във всички нормални европейски държави законодателят прави възможно да защити пешеходеца, докато в България отваряме вратата за всички джигити. Продължаваме да даваме предимство на автомобила, на джигита, заяви по bTV Нели Петрова, народен представител, но също майка, чиято дъщеря - Лора от Варна,  стана жертва на моторист, който я блъсна на пешеходна пътека, а наказанието му беше намалено, защото според ВКС тя не се е съобразила с идващото превозно средство.

Как моята дъщеря, след като е убита, да докаже, че е вдигнала ръка, ако няма свидетели, попита Нели Петрова.

Според нея пешеходецът няма как да преценява с каква скорост се движат автомобилите. „Как моята дъщеря да прецени, че моторът кара с 90”, попита тя.

Дори пешеходецът да е в нарушение, водачът пак е длъжен да съобрази скоростта си според конкретната обстановка. Това, че пешеходецът нарушава, не освобождава водача от задължението да избере подходящата скорост, посочи адвокат Марин Марковски.

„Пешеходецът може да бъде виновен, ако е прегазен на пешеходна пътека, но всеки от водачите, който е нарушил закона, трябва да получи сериозно наказание. Не може обаче да не се отчете, че когато пешеходецът пресича, няма право да навлиза внезапно на пътното платно”, изтъкна той.  

Адвокатът обаче беше категоричен, че не се отваря врата за намаляване на наказанията на тези, които са причини смърт на пътя.

Никой няма идея да се намаляват наказанията за водачите, категоричен беше и експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване