09/30/16 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Най-много българи от Англия напират за вота

 Най-много българи от Англия напират да гласуват за вота. Това стана ясно от данните на ЦИК за броя на подадените досега електронни заявления от българи зад граница. Към момента заявленията са 8600, като нашенците в чужбина трябва да ги подадат, ако искат да гласуват на място, различно от посолството в съответната държава.

Така най-много са заявленията от Англия – над 2300, следвани от Германия и САЩ, съответно с 1460 и 730. В топ 10 влизат още Холандия, Франция и Швейцария, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев. Крайният срок за подаването на документите изтича на 11 октомври, уточни той. Към момента в 98 града в света ще има разкрити секции.

От ЦИК вече са пуснали и обществената поръчка за изработването и доставката на бюлетините за президентските избори. Каква е стойността обаче от ЦИК все още не искат да обявяват. Задължението да изработи бюлетините има печатницата на БНБ.

Сред техническите изисквания е заложено всяка бюлетина да тежи 120 грама, а хартията да бъде непрозрачна, показа проверка на „Монитор“. Бюлетините за страната ще са над 7,55 милиона, като тези за чужбина ще се определят допълнително, тъй като все още не са готови избирателните списъци. За секциите в страната печатницата трябва да достави бюлетините до областните управи най-късно до 1 ноември. Външно министерство трябва да получи тези за чужбина най-късно до 22 октомври.

До седмица предстои да се обяви и поръчката за машинното гласуване. Тази година такова ще има 500 секции в страната.

30 формации, в това число партии, коалиции и Инициативни комитети са регистрирани за президентския вот, припомни пък другият говорител на ЦИК Камелия Нейкова. До момента обаче са подадени документи само на 9 от кандидат-президентските двойки. Крайният срок за това изтича на 4 октомври. 34 формации пък са се регистрирали да агитират за референдума.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване