10/04/16 13:03
(http://www.klassa.bg/)

Air&Cosmos: Американското ядрено оръжие от Турция май е прехвърлено в Италия

Както припомня Никола Биентинези в публикацията „Armes nucléaires américaines: d'Incerlik à Aviano?” в списание Air&Cosmos, след неуспешния опит за преврат в Турция отношенията между Вашингтон и Анкара са влошени дотолкова, че Пентагонът е изтеглил своето ядрено оръжие от авиобазата в Инджирлик, разположен на стотина километра от границата със Сирия.Това стана известно през август от съобщение на информационния портал EurActiv. При това се отбелязва, че 50 тактически ядрени авиобомби може би са прехвърлени в румънската авиобаза Девеселу. Тази информация обаче беше опровергана от румънските власти.

Биентинези задава логичния въпрос тогава къде се намират бомбите? Напълно възможно е да са в авиобазата Авиано в Италия.

Както съобщил неназован източник във военното министерство на Италия, „концепцията за ядрено застрашаване на НАТО се базира не само на американското ядрено оръжие в Европа, но и на съответна инфраструктура и възможности, предоставени от съюзниците. Те трябва да осигурят сигурност на всички елементи и изправно състояние”. Според източника „аз се съмнявам, че Румъния и авиобаза Девеселу могат да дадат подобни гаранции, но Италия и нейните бази в Авиано и в Геди, биха могли...”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване