10/04/16 13:56
(http://www.klassa.bg/)

Софтуерен разработчик със 7 съвета как да се пенсионирате богати на 34 години

Наскоро Брендън – бивш софтуерен разработчик, който не използва фамилията си от съображения за сигурност, постигна финансова независимост и се пенсионира. Той е само на 34 години. В блога си “Mad Fientist” той пише за парите и за собствения си път към постигането на финансова безгрижност, съобщава „Бизнес инсайдър”.Това са неговите 7 най-полезни съвета за парите и инвестициите:
 
1. Разберете какво ви прави щастливи – това всъщност е доста по-трудно, отколкото звучи. Не трябва да си купувате нова къща, само защото всички ваши приятели го правят, нито пък да си купувате лъскава кола, за да впечатлите колегите си. Когато разбрах, че парите могат да ми купят свобода – свобода от пълния работен ден, от алармите, от това да си губя времето за нелепите изисквания на шефа, насочих всичките си пари в тази посока.
 
2. Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате – вместо да се напрягате за това, което се случва в икономиката или да се опитвате да предвидите какво ще се случи на борсовите пазари, съсредоточете се върху нещата, които можете да контролирате и ги оптимизирайте. Инвестиционните такси могат да ви струват стотици хиляди долари, затова ги ограничете като инвестирате във фондове с индекс с ниска стойност.
 
3. Направете всичко автоматично – след като веднъж сте организирали инвестициите и сте свели таксите до минимум, направете така, че процесът да се повтаря автоматично всеки месец. Така няма да се поддавате на емоциите и на неизбежните спадове на пазара.
 
4. Престанете да консумирате, започнете да създавате – потреблението създава временно щастие, но създаването носи дългосрочно щастие. Много е лесно да се приберете вкъщи след работа и да консумирате 4 часа телевизия, но е много по-трудно да направите нещо креативно като да напишете блог, да направите бижу или да се упражнявате на музикален инструмент. Това, обаче, е много по-удовлетворяващо и може да ви донесе и допълнителни ползи.
 
5. Изхвърлете телевизора си през прозореца – или по-добре го продайте онлайн. Когато рекламите постоянно ви бомбардират с нещата „от които имате нужда”, вие ставате по-малко щастливи от това, което имате и е по-вероятно да похарчите пари – по ирония на съдбата за неща, които изобщо няма да ви направят по-щастливи.
 
6. Пътувайте до други страни – действа отрезвяващо по отношение на това кое е нормално, налагано обикновено от споменатите реклами. Често може да промени и възгледите ви за нещата, които приемате за даденост – особено за ненужните предмети, с които често се обграждаме.
 
7. Експериментирайте – експериментирайте с начина, по който харчите. Това, което ви прави щастливи днес, може да не е същото утре, затова пробвайте постоянно, за да не се окажете притиснати от поети ангажименти, които ви правят нещастни. Пробвайте преди да купите. Наемете преди да придобиете. Вземете на заем, когато е възможно, или купете нещо, което вече е употребявано.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване