10/04/16 13:01
(http://www.klassa.bg/)

Шок в Белгия! Хиляди губят работата си!

Хиляди служители остават без работа в Белгия заради промени на трудовия пазар, свързани с навлизането на новите технологии и изменение на местното законодателство в сферите, където крайната цена на услугите е твърде висока. Поредната вест за масови съкращения дойде от националния клон на банката Ай Ен Джи (ING), където до 2021 г. предстои да бъдат освободени 3500 служители. Основното обяснение е в това, че в банковия сектор все повече навлизат цифровите технологии, които обезсмислят поддръжката на клонове с малко клиенти. От началото на годината в Белгия бяха съкратени 12 000 служители - два пъти повече, отколкото през миналата година, съобщи БНТ.

Сред освободените тази година са служители в местните представителства на технологичния производител Ай Би Ем (IBM Belgium) и на производителя на кафе Дау Егбъртс (Douwe Egberts), както и всички работници в заводите за тежка строителна техника Катерпилар (Caterpillar). Отражение върху решенията на собствениците за освобождаване на служители има и цената на труда в Белгия, която прави стоките и услугите неконкурентни. Белгия е сред държавите в ЕС с най-високо облагане на труда, достигащо по 50 на сто за работника и за работодателя.

Медии коментират, че обявяването на закритите работни места е като съобщаването на влаковете, които се движат със закъснение - пътниците научават само за тях, но не чуват за онези, които спазват разписанието. Цитирани са данни на министерството на икономиката, според които за първите шест месеца на годината в страната са били разкрити нови 21 000 работни места, а догодина се очакват още 40 хиляди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване