10/05/16 14:16
(http://radiomilena.com/)

Брифинг на председателя на Апелативен съд –Бургас

Новата услуга, която Апелативен съд- Бургас предоставя на страните и техните процесуални представители-електронен достъп до всички видове наказателни дела, беше презентирана днес по време на брифинг на административния ръководител Деница Вълкова.

Чрез сайта на Апелативен съд –Бургас и регистриран е-достъп страните и техните процесуални представители ще могат да се ориентират за всяко едно събитие по дадено дело, както и да изтеглят протоколите и решенията по него.В интернет страницатана БАС са публикувани утвърдените правила за предоставяне и ползване на тази услуга. Към момента БАС вече осигурява е-достъп на страните и адвокатите до електронните досиета по всички дела- наказателни, граждански и търговски , които разглежда.Амбициите на ръководството са до пролетта на 2017г. да може да се достига и до съдържанието на всеки документ за отделното процесуално събитиепо делото.

„С тази нова услуга ще ви помоля да приемете за изцяло изпълнена концепцията, с която съм кандидатствала за административен ръководител на Апелативен съд – Бургас. 24-те мерки, които съм се ангажирала, че ще изпълня в рамките на мандата си са вече реализирани“- каза съдия Вълкова и допълни, че единствено по мярката за медиаторите има централизирани проекти, по които бенефициенти са МП и ВСС.

Председателят на БАС съобщи за подадената оставка на съдия Георги Кошничаровот поста зам.-председател и ръководител на наказателно отделение. На общо събрание на съдиите, проведено на 04.10.2016 г. след тайно гласуване, е взето решение на съдийската колегия на ВСС да бъде предложена кандидатурата на съдия Пламен Синков, командирован от ОС-Бургас, за зам.-председател на БАС.

Съдия Деница Вълкова коментира измененията в ЗСВ, приети от НС на 09.08.2016 г. и начина на самоуправление на Апелативен съд-Бургас съгласно приетите от ОС на БАС правила.

В отговор на журналистически въпрос председателят на БАС разясни изпратеното до ВКС становище на съдиите от наказателно отделение относно тълкувателното дело във върховната инстанцията по повод уеднаквяването на съдебната практика по въпроси за престъпленията на пътя.

„Според нас, ако пешеходецът пресича на точно определеното по закон място, а именно на пешеходна пътека и пресичането вече е започнало- правото му е абсолютно. Ако не е на пешеходна пътека съпричиняване категорично ще има, ако настъпят вредоносни последици при ПТП и това съпричиняванеще се отчете, както при размера на гражданския иск така и при определяне на отговорността на подсъдимия“, посочи съдия Вълкова.

Административният ръководител на Апелативен съд–Бургас представи новата анкета, проучваща на общественото мнение за работата на институцията и доверието в нея. Тя може да бъде попълнена онлайн от сайта на съда или да се вземат хартиени формуляри от регистратурата до края на годината.По време на брифинга на въпросите от анкетата отговориха и журналистите в залата.

Публикувана на 10/05/16 14:16 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/y4a0dfHReXs/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване