10/07/16 05:20
(http://www.klassa.bg/)

Лидери сме по привлечени чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора

 България е лидер по привлечени чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на годишната конференция на лидерите на Европейската аутсорсинг асоциация.

“Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015 България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред страните в Европа", поясни Лукарски.

По думите му страната ни успешно се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията. "Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като в края на 2015 г. техният брой е над 42 хил.", каза още той.

Според него един от основните приоритети на правителството е да се създадат предпоставки за развитие на страната като център на високотехнологични производства и услуги, отговаряйки на изискванията на потенциалните инвеститори за инвестиционен климат“. Също така министър Лукарски увери чуждестранните гости, че “България е добро място за правене на бизнес, държава с много икономически предимства, която има какво да предложи на чуждестранните компании”

Той добави, че пример за това са промишлеността и ИТ услугите, които генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж.

По време на конференцията президентът Росен Плевнелиев каза, че в аутсорсинг индустрията у нас работят 364 компании. „Преди 10 години се брояха на пръстите на едната ръка“, бе категоричен държавният глава.

Той допълни още, че се очаква до 2020 г. броят на заетите в този сектор да достигне 64 хил. човека.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване