10/08/16 08:04
(http://www.klassa.bg/)

Рестарт за търга за Летище Пловдив с редуцирани условия

 

До месец тръгват още няколко процедури за концесии на пристанища

Рестарт с редуцирани изисквания за ниво на оператор се готви за Летище Пловдив. Това стана ясно от думите на министърът на транспортна Ивайло Московски пред депутати от ресорната парламентарна комисия. Причината за промяна в търга е, че в определения срок за подаване на оферти нямаше подадено нито едно предложение за стопанисване на аеропорта. Министърът обясни, че в един акт на министерски съвет ще се обяви прекратяването на сегашната процедура и стартиране на нова. Междувременно сме дали документацията на нашите консултанти, които подготвяха и този търг, уточни Московски. По думите му най-вероятно някои от условията и критериите ще бъдат променени, като те няма да са в частта засягаща инвестиции и концесионни такси. Министърът обясни, че към условията за товарооборот и пътникопоток, които са били заложени, никой оператор не е проявил интерес.

Относно отдаването на концедия Летище София предстои отваряне на оферти на 21 ноември, съобщи още Московски. Предложенията трябваше да станат ясни още този месец, но по искане на инвеститори срокът беше удължен с месец. Не може да се каже в момента дали има интерес, коментира министърът. И допълни, че това което ще мога да говоря ще е след като се отворят офертите. Все още се чака и решението на Брюксел дали парите, коти още се вземат от концесията ще може да се предоставят на БДЖ за погасяване на дългове.

В момента министерство на транспорта работи и по още редица обекти, които ще се отдават за стопанисване. До месец ще предвижда да започне процедурата за пристанищата Русе – изток и Русе – запад. Прави се и концесионен анализ за отдаване на терминал Зимовник към порт Русе, като също в рамките на месец може да започне. Подготовката за отдаване на пристанище Видин- център е към края си, а в понеделник ще бъдат отворени офертите на кандидатите за стопанисване на порт Видин-юг.

На финален етап е и работата по интермодален терминал Пловдив, като скоро се очаква да бъде обявен търг и за неготовото стопанисване. Предконцесионен анализ се прави за отдаването на Летище Балчик.

След заседанието на комисията министърът съобщи още, че терминалите, за провеждане на теоретични изпити за шофьорски книжки в София ще са готови до края на годината. А до март догодина те ще са налични и в дирекциите на ИА „Автомобилна администрация“ в цялата страна. До тогава ще е завършена и промяната на част от въпросите в листовките, по които вече се работи от експерти към ведомството. От август тази година влезе в сила регламентът, че всички кандидат-шофьори ще решават теоретичния изпит само в „Автомобилна администрация“. По този въпрос Московски коментира като „много интересни“ данните за преминалите успешно листовките. По думите му от 15 явили са 3 взимат изпита.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване