10/15/16 08:29
(http://www.klassa.bg/)

Комисия ще отнема звезди на хотели за нарушения

 Предстои съэдаване на комисия, която при установени нарушения на стандарите, ще отнема звезди от категорията на туристическите обекти. Към Министерството на туризма ще бъде формиран и Туристически инспекторат с цел засилване на контрола върху предлаганите условия и услуги. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Деветия Черноморски туристически форум „България - туристическа дестинация за четири сезона“ в хотел "Естрея Резиденс" край Варна . Новите структури са предвидени в подготвяните промени в Закона за туризма, които до края на годината ще бъдат внесени за одобрение в Министерски съвет.Текстовете ще определят статута на националните курорти и ще регулират отговорностите за поддръжката им, като дадат възможност за по-голям контрол и повече тежест при вземане на решения от страна на туристическия бранш и собствениците на обекти. В момента работна група с участието на представители на бизнеса, неправителствени организации и местните власти прецизира регламентирането на къмпингуването, което също ще влезе в закона. Тя ще предложи балансирани текстове за къмпингуване, къде и как да се разполагат каравани, кемпери и палатки, в какъв режим и на каква територия да са, посочи още министър Ангелкова. Предвидени са и решения за развитие на планинския туризъм, с изграждането на специфичната му инфраструктура - ски влекове и лифтове. Акцент в промените е въвеждането на доброволен етикет за качество, особено за висококатегорийната база. Съвместно с Министерството на земеделието и храните и браншови организации вече е договорено, че холограмният стикер ще се дава на обекти, които предлагат обслужване с качество по международните стандарти, предимно български продукти по БДС и допълнителни услуги над изискуемия за категорията им минимум. Притежанието на доброволен етикет за качество ще дава предимство на фирмите за реализиране на публично-частни партньорства с държавата, подчерта министър Ангелкова. Промените предвиждат още обединяване на сега съществуващите над 300 браншови организации в 6, разделени на продуктов принцип – хотелиери и ресторантьори, туроператори и туристически агенции, планински водачи, екскурзоводи. С тях ще се прецизират отговорностите на Министерството на транспорта, ще се засили контролът по дейностите на местната власт и разходването на туристическия данък. Съгласува се промяна с МТСП, с която ще се издават разрешителни за сезонна работа до 90 дни, което ще улесни бранша с внос на кадри отвън. Към момента работодателите у нас имат интерес за наемане на хора от рускоговорящите републики, но имало запитвания и за работна ръка от Индия, каза Ангелкова.

„Морският туризъм е водещ туристически сектор за България и тази година отбеляза рекорд, който трябва да бъде продължен и надграждан. Това лято се наблюдава завръщане на туристи от традиционни за нашата страна пазари като Русия, Полша, Чехия, Унгария, Украйна, скандинавските страни и др. Ръст в туристите има и от Франция, Белгия, Дания, Холандия, Австрия и др. Още през пролетта на тази година експерти и медии в Германия прогнозираха, че България ще бъде сред най-търсените дестинации за лятото, което се потвърди. Варна и регионът са най-предпочитаната дестинация от тях. Ангелкова каза още, че ръстът в туризма на национално ниво за периферните месеци на сезона април и май, е 20%, а за област Варна за месеците май и юни ръстът е 34%. Естествено е, че с броя на туристите, нарастват и приходите, като през първите 7 месеца на 2016 г. те са се повишили с близо половин милиард лева и са над 3,4 млрд. лв., което е ръст от 15% спрямо този период на 2015 г. Повече от 1 милион туристи са избрали Варна и региона за своята почивка от началото на годината до края на активния летен сезон, отбеляза министър Ангелкова. Приходите от техните нощувки за първите 7 месеца на годината надхвърлят 235 млн. лв., което е ръст от 23% в сравнение със същия период на миналата годинаТя съобщи, че вече се работи за сезон Лято'2017, като индикациите са той да бъде дори по-успешен от сегашния. Вече са проведени срещи с ръководството на големите туроператори, като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които прогнозират увеличение от около 30% за следващата година. н. Тя добави, че по Северното крайбрежие е разработена туристическа програма, която обхваща морските крепости, като това допълнително е повлияло на увеличението на туристите. „Това показва, че стратегията ни за удължаване на сезона и обогатяване на туристическия продукт е успешна”, отбеляза министърът на туризма.

„Варна има потенциал да бъде туристическа дестинация 4 сезона и се радвам, че това е обща наша кауза - на местната, на държавната власт и на бранша!“, добави в иявлението си пред форума кметът на Варна, Иван Портних. Той припомни, че тази година сезонът в морската столица бе удължен чрез международната ветроходна регата „Тол шипс“, която привлече хиляди посетители в града в началото на октомври. Все още продължава и сезонът за Морска гара, на която акостират пасажерски кораби. Освен изграждане на нова инфраструктура, свързана и с осигуряване на по-чисти води, ние инициираме и различни законодателни промени, като повече правомощия на общините при стопанисването на минералните извори. Това ще ни даде възможност за развитие на активен спа-туризъм в региона“, каза още Портних. Той припомни, че заедно с общини от североизтока, Варна е двигател за създаване на общ инвестиционен фонд за привличане на туристи от различни авиокомпании, включително нискотарифни. Община Варна работи и за създаване на нови туристически маршрути, като „Пътят на най-старото злато в света“, „Кирилицата - богатството на Европа“ с връзки Варна - Преслав – Плиска и включване в международния проект „Пътят на римляните“, в който морската столица участва с уникалните си Римски терми и др. По време на срещата стана ясно, че от началото на годината до месец август България е посрещнала над 6 млн. чуждестранни туристи, което е около 16% ръст.

Черноморският туристически форум е предназначен за професионалистите в сферата на туризма и тазгодишното му издание се провежда под надслова „България – туристическа дестинация за четири сезона“. В него участват представители на посолствата на Република Южна Африка, Република Аржентина, САЩ и Франция в България, 18 общини, повече от 10 висши учебни заведения от страната и чужбина, туроператори, туристически агенции, хотелиери и др. Ще бъдат изнесени доклади, свързани със сезонността и възможни противодействия. Излезе от печат сборникът с 45 доклада, които са посветени на тази тема, като някои от докладите ще бъдат изнесени още в първия ден на форума. Идеята за този форум е да се търсят мероприятия и съвместни действия между заинтересованите страни за удължаване или поне спиране съкращаването на летния и зимния туристически сезони, да се развиват туристически продукти, които са подходящи за пролетния и есенен сезон, когато търсенето към дестинация България е сравнително ниско.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване